Megfigyelik a megfigyelők megfigyelőjét

Az amerikai, de jelenleg Németországban élő Jacob Appelbaum internetes aktivista, az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség (National Security Agency – NSA) iratait kiszivárogtató Edward Snowden egyik kapcsolata arról panaszkodott a Berliner Zeitung vasárnapi kiadásában, hogy valószínűleg megfigyelés alatt áll, ugyanis nemrég azt tapasztalta, hogy távollétében betörtek a lakásába és a számítógépét is használták.

Ahogy korábban az IT café is többször beszámolt róla, a többek között a Wikileaks működtetésében, illetve a Tor hálózat fejlesztésében is szerepet vállaló Appelbaum épp azért költözött át Európába, hogy nagyobb biztonságban segíthesse Snowden tevékenységét, akivel személyes kapcsolatban áll, interjút is készített vele. Ő volt az, aki nemrég azt javasolta, hogy az EU menedéket nyújthatna a szakembernek, és akkor ő segíthetne feltárni azokat a megfigyelési folyamatokat, amelyeket illegálisan folytatott az amerikai-brit hírszerzőpáros (az NSA, illetve a Government Communications Headquarters – GCHQ). Appelbaum a menedéknyújtási kérést igen poétikusan indokolta: „Ide kell hozniuk, hogy megmentsék ennek a fiatalembernek az életét. Európa morális tekintélye kell hogy megóvja őt, az a tekintély, melyet az én hazám már elveszített.”

Az aktivista a német lapnak elmondta, hogy amikor elhagyta szállását, négy védelmi rendszert is élesített. De visszatérésekor azt tapasztalta, hogy ezek közül hármat kikapcsoltak, a működő negyedik viszont jelezte, hogy valaki járt a lakásban, és azt is észlelte, hogy a számítógépét is be-, majd kikapcsolták.

Appelbaum már nagyon rég szálka a hatóságok, főként az amerikaiak szemében, mivel fő célja a mára széles körűvé és gyakran törvénytelenné vált megfigyelési tevékenységek visszaszorítása, és ehhez megfelelő eszköznek véli azt, ha radikálisan csökkentetnék a hírszerző ügynökségek állami támogatását.

Előzmények