Az Általános Nyomtatványkitöltő telepítése Debian-alapú Linuxon

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevével fémjelzett Általános Nyomtatványkitöltő keretrendszer, azaz ÁNYK, vagy ahogy sokan ismerik, az AbevJava program a hivatal és több más intézmény által kiadott egységes űrlapok kitöltésére szolgál. Az alkalmazás segítségével beszerezhetők, kitölthetők, ellenőrizhetők, nyomtathatók és elektronikusan beküldhetők a nyomtatványok.

A Java nyelven íródott program futtatható Linux alatt is, sőt a hivatal e telepítő mellett biztosít RPM telepítőt is. Ezek telepítése és használata azonban nem optimális a Debian-alapú Linux-rendszereken. A Java-telepítő nem standard módon települ a Linux-rendszerekre, az RPM csomagokat pedig az „alien” nevű eszközzel kell konvertálni. Mit tehetnek a Debian, a Linux Mint, az Ubuntu és variánsainak használói?

Nézzük a megoldást!

Az említett ügyfelek használhatják a http://ooo.itc.hu/abevjava oldalon elérhető Általános Nyomtatványkitöltő Debian-alapú rendszerekhez szánt tárolóját. A tároló telepítése a rendszerre egyszerű, az új csomagok telepítése könnyű, és a frissítése automatikus lesz, hiszen a Linux által használt központi csomagtelepítő mechanizmust alkalmazza. A tároló előnye az egyszerű kereshetőség mellett, hogy több forrásból beszerzett nyomtatványokat tesz elérhetővé egyetlen helyen. Ennek megfelelően a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomtatványai mellett elérhetőek innen a nyilvantarto.hu, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és még sok más intézmény valamint hivatal nyomtatványai és kitöltési útmutatói. A tárolóból telepített csomagok fájljainak elhelyezése követi az általános sztenderdeket.

Hirdetés

A tárolót hozzáadhatjuk a Szoftverforrások lehetőséggel vagy terminálból is, rendszergazdai jogosultságok használatával.

Tároló telepítése a rendszerünkre

Általános megoldás: Synaptic csomagkezelő

Használhatjuk a „Synaptic csomagkezelő” program „Beállítások” menüjéből a „Tárolók” almenüt. A megjelenő ablakban adjuk hozzá a tárolót:

deb http://ooo.itc.hu/abevjava-next/ abevjava main #ABEVJAVA

A tároló kulcs-fájl azonosítója:

A5C72657

Frissítsük a csomaglistákat a helyi gépen a „Frissítés” gomb megnyomásával.

Az új csomagokat a listából adhatjuk hozzá, vagy a „Gyorskeresés” illetve a „Keresés” gomb megnyomásával és a „abevjava”, „abev-form” vagy konkrét űrlap keresése esetén (például: „abev-form-1408”) szűkíthetjük a listát.

Linux Mint alatt

Linux Mint alatt válasszuk a „Menü”-ből a „Szoftverforrások” alkalmazást, majd adjuk meg a a fiókhoz tartozó rendszergazdai jelszót. Nyomjuk meg a „További tárolók” gombot az ablak bal oldalán. A megjelenő lapon nyomjuk meg az „Új tároló hozzáadása…” gombot, majd a megjelenő ablakban adjuk meg a tároló címtét:

deb http://ooo.itc.hu/abevjava-next/ abevjava main #ABEVJAVA

Kattintsunk az „OK” gombra. A következő lépésként adjuk hozzá rendszerünkhöz a tároló publikus kulcsát. Ehhez kattintsunk bal oldalt a „Hitelesítési kulcsok” gombra. A megjelenő lapon kattintsunk a „Kulcs-fájl letöltése…” gombra.

A megjelenő ablakban adjuk meg a következő kulcs-fájl azonosítót:

A5C72657

 

Kattintsunk az „OK” gombra. Ez a művelet több másodpercig is eltart majd. Zárjuk be a „Szoftverforrások” alkalmazást.

Nyissuk meg a „Menü”-ből a „Szoftverkezelő” alkalmazást, majd adjuk meg a fiókhoz tartozó rendszergazdai jelszót. Űrlapok kereséséhez írjuk be az „abev-form” kifejezést vagy az űrlap nevét. Ekkor a listában megjelennek a telepíthető űrlapok. Általában az űrlapok mellé van kitöltési útmutató is, amelynek csomagneve megegyezik az űrlap csomagnevével, de még egy további „-doc” utótagot tartalmaz a neve.

Például keressünk rá a „1408” kifejezésre a keresőben, majd a megjelenő listából válasszuk az „abev-form-1408” csomagot, és kattintsunk a nevére duplán. A megjelenő ablakban a „Telepítés” gombra kattintva telepíthető az űrlap. Ilyen módon több űrlapot és kitöltési útmutatót is telepíthetünk.

Terminálból telepítve az alábbi parancsokat kell kiadnunk, például nano-val szerkesztve:

sudo nano /etc/apt/sources.list.d/abevjava.list

Majd írjuk be ezt a sort a fájlba:

deb http://ooo.itc.hu/abevjava-next/ abevjava main #ABEVJAVA

A „Menti a változtatásokat („NEM” VÁLASZ ESETÉN MINDEN MÓDOSÍTÁS ELVÉSZ)?” – kérdésre válaszoljunk: „I” gomb lenyomásával.

Ezek után adjuk rendszerünkhöz hozzá a tároló publikus kulcsát:

gpg --keyserver keys.niif.hu --recv-keys A5C72657
gpg -a --export A5C72657 | sudo apt-key add -

Frissítsük a csomaglistákat a helyi gépen:

sudo apt-get update

Ezek után már telepíthetjük a csomagokat:

sudo apt-get install abev-form-1408

Azóta történt

Előzmények