Anyai hitelből fizet osztalékot a Matáv

A Matáv bejelentette, hogy 60 milliárd forint hitelt vesz fel a Deutsche Telekomtól (DT) az osztalék részbeni finanszírozására. A telefontársaság ma kezdi meg a részvényenként 70 forintos osztalék kifizetését (a tőzsdén forgó részvények már osztalékszelvény nélküliek), ami összesen 73 milliárd forintot jelent, ebből 43 milliárd a fő tulajdonos Deutsche Telekomot illeti. A hitelszerződés ugyancsak ma, június 2-án lép életbe (vagyis a DT-nek járó osztaléknak akár el se kell hagynia a Matáv számláit). A hitel forintalapú és két részletből áll: a kisebbik, 20 milliárd forintos rész 2008-ban jár le, s kamatozása a három hónapos BUBOR felett 55 bázispont. A fennmaradó 40 milliárd forint 2012-ben jár le, kamata BUBOR plusz 81 bázispont.

A jelenlegi három hónapos BUBOR-értékkel számolva ez 11,94, illetve 12,20 százalékos kamatnak felel meg, ami persze az év második felében várt alapkamat-csökkentés esetén mérséklődhet. Az idei kamatköltség így is elérheti a 3,5 milliárd forintot.

A Matáv közleménye a megállapodás pozitívumaként említi, hogy a hitelportfólió átlagos lejárati ideje meghosszabbodik, valamint, hogy a hitel révén sikerül a tőkeszerkezetet a korábban meghirdetett célokkal összhangba hozni.

A társaság májusban egy 40 milliárd forintos rövid távú hitelt vett fel a DT-től. Azt a hitelt az augusztusban lejáró 126,6 milliárd forintos, a DT által korábban nyújtott hitel refinanszírozására, 10,945 százalékos fix kamatozással, egy évre vette fel a társaság.

Azóta történt

Előzmények