Elkészült az ókori számítógép videomodellje


Forrás: Wikipedia

Több mint száz éve foglalkoztatja már a tudósokat az 1901-ben a tengerben megtalált különleges mechanizmus, melyet „antiküthérai szerkezetnek” neveztek el, s melyről az utóbbi időben látszik kiderülni, hogy nagy valószínűséggel egy ókori számító-, számológép lehetetett.

Az elmúlt néhány évben megélénkült az érdeklődés az ókori mechanizmus iránt, három évvel ezelőtt sikerült rekonstruálni szerkezetet, ezek után több rekonstrukció is készült, több projekt indult a célból, hogy minél pontosabban leírják működését. A részletes vizsgálatok kimutatták, hogy a gépezet tud összeadni, szorozni, osztani, kivonni, összehangolja a holdhónapokat az évekkel, megmutatja, hogy hol található a nap és a hold egy adott égövben. Számlapjáról rendkívül pontosan leolvasható, hogy mikor lesz nap- vagy holdfogyatkozás, mivel számításba veszi a hold elliptikus pályáját is.

Hirdetés

A kutatások tavaly újabb eredményeket hoztak, melyről a tudósok a Nature magazinban is beszámoltak. A tanulmány azt a feltételezést tartalmazza, hogy valószínűleg a szicíliai Szürakuszaiban élő Arkhimédész lehetett a gépezet ötletgazdája. A szerkezetet vizsgáló tudóscsoport befejezte azt a munkát, melynek során nagy felbontású képalkotó rendszerekkel és háromdimenziós röntgentomográffal világították át mechanizmust, és a korábbinál sokkal részletesebben megismert felépítés, alkatrészek alapján ismeretekre tettek szert, s a projekt vezetője azt is közölte, hogy a szerkezet hátlapján látható ábrák egy ókori naptár 12 hónapját és más időszámítási egységek korinthoszi eredetű nevét tartalmazzák, amelyek egy Arkhimédészig visszanyúló örökségre utalnak.

A feliratokban szerepelnek az úgynevezett metonikus naptár egységeinek eddig nem ismert elnevezései is, illetve arra is utalást találtak, hogy valószínűleg az olimpiák kezdési idejének kiszámolására is használhatták a szerkezetet. (Az ókori olimpiai játékok, amelyekkel kezdetét vette az olimpiádnak nevezett négyéves ciklus, a nyári napfordulóhoz legközelebb eső teliholdkor kezdődtek. Az olimpia kitűzése így csillagászati ismereteket követelt.)

Egy kutató, Jo Marchant pedig nemrég jelentette be, hogy mivel egy másik, kevésbé ismert ókori sportjátékra, a Dódóné (Dodona) közelében tartott Naa játékra is van utalás a feliratokon, talán itt készülhetett a szerkezet, s esetleg idősebb, mint eddig gondolták, nem az i. e. első században készült, hanem korábban.

Ám Marchant előadásának nem is ez a bejelentés volt a szenzációja, hanem az a Mogi Vicentini csillagász és informatikus által készített videomodell, mellyel az antiküthérai szerkezet működését igyekszik bemutatni. (Az alábbinál sokkal jobb minőségben lehet letölteni a 331 megabájt méretű videót Vicentini honlapjáról.)

Azóta történt

  • 1901. május 17.

    A görög Antiküthéra szigete mellett egy, az 1. századból származó római hajóroncsban szivacshalászok megtalálták azt az ókori szerkezetet, feltehetően analóg számítógépet, melyet később Antiküthérai mechanizmusnak neveztek el. Habár többször is próbálták rekonstruálni, működéséről és alkalmazásának céljáról a mai napig is csak feltételezések léteznek.

Előzmények