2019. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Tech rovat

Elkészült az ókori számítógép videomodellje

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Az utóbbi időben a modern technológiák segítségével egyre többet lehet megtudni az antiküthérai szerkezetről.


Forrás: Wikipedia

Több mint száz éve foglalkoztatja már a tudósokat az 1901-ben a tengerben megtalált különleges mechanizmus, melyet „antiküthérai szerkezetnek” neveztek el, s melyről az utóbbi időben látszik kiderülni, hogy nagy valószínűséggel egy ókori számító-, számológép lehetetett.

Az elmúlt néhány évben megélénkült az érdeklődés az ókori mechanizmus iránt, három évvel ezelőtt sikerült rekonstruálni szerkezetet, ezek után több rekonstrukció is készült, több projekt indult a célból, hogy minél pontosabban leírják működését. A részletes vizsgálatok kimutatták, hogy a gépezet tud összeadni, szorozni, osztani, kivonni, összehangolja a holdhónapokat az évekkel, megmutatja, hogy hol található a nap és a hold egy adott égövben. Számlapjáról rendkívül pontosan leolvasható, hogy mikor lesz nap- vagy holdfogyatkozás, mivel számításba veszi a hold elliptikus pályáját is.

Hirdetés

A kutatások tavaly újabb eredményeket hoztak, melyről a tudósok a Nature magazinban is beszámoltak. A tanulmány azt a feltételezést tartalmazza, hogy valószínűleg a szicíliai Szürakuszaiban élő Arkhimédész lehetett a gépezet ötletgazdája. A szerkezetet vizsgáló tudóscsoport befejezte azt a munkát, melynek során nagy felbontású képalkotó rendszerekkel és háromdimenziós röntgentomográffal világították át mechanizmust, és a korábbinál sokkal részletesebben megismert felépítés, alkatrészek alapján ismeretekre tettek szert, s a projekt vezetője azt is közölte, hogy a szerkezet hátlapján látható ábrák egy ókori naptár 12 hónapját és más időszámítási egységek korinthoszi eredetű nevét tartalmazzák, amelyek egy Arkhimédészig visszanyúló örökségre utalnak.

A feliratokban szerepelnek az úgynevezett metonikus naptár egységeinek eddig nem ismert elnevezései is, illetve arra is utalást találtak, hogy valószínűleg az olimpiák kezdési idejének kiszámolására is használhatták a szerkezetet. (Az ókori olimpiai játékok, amelyekkel kezdetét vette az olimpiádnak nevezett négyéves ciklus, a nyári napfordulóhoz legközelebb eső teliholdkor kezdődtek. Az olimpia kitűzése így csillagászati ismereteket követelt.)

Egy kutató, Jo Marchant pedig nemrég jelentette be, hogy mivel egy másik, kevésbé ismert ókori sportjátékra, a Dódóné (Dodona) közelében tartott Naa játékra is van utalás a feliratokon, talán itt készülhetett a szerkezet, s esetleg idősebb, mint eddig gondolták, nem az i. e. első században készült, hanem korábban.

Ám Marchant előadásának nem is ez a bejelentés volt a szenzációja, hanem az a Mogi Vicentini csillagász és informatikus által készített videomodell, mellyel az antiküthérai szerkezet működését igyekszik bemutatni. (Az alábbinál sokkal jobb minőségben lehet letölteni a 331 megabájt méretű videót Vicentini honlapjáról.)

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.