Az Antenna Hungária kiépítette IoT hálózatát a Balatonon

Az új hálózaton májustól elsőként a balatoni hajósok vehetnek igénybe szolgáltatásokat.

Az Antenna Hungária bejelentette, hogy állami tulajdonban levő vezeték nélküli távközlési szolgáltatójaként legújabb fejlesztésének keretében kiépítette IoT hálózatát a Balaton körül, melyet a tervek szerint fokozatosan kiterjeszt az ország más részeire is.

A vezeték nélküli LPWAN (Low Power Wide Area Network) technológián alapuló hálózat gépek, eszközök, szenzorok által küldött kisméretű adatcsomagok kommunikációját teszi lehetővé. A végponti kommunikációs berendezések, szenzorok minimális energiaigénye rendkívül alacsony energiafelhasználást jelent, ezáltal hosszú élettartamot garantál az eszközök számára. A Long Range (LoRa) rádiós technológia felhasználásával akár több tíz kilométeres sugárban is lehetővé válik a vezeték nélküli átvitel az eszközök között. Az LPWAN technológiára épülő IoT megoldások ezáltal alacsony beruházási költséget, illetve egyszerű telepítést és bővítést tesznek lehetővé, ami konkrét költségcsökkenést eredményezhet az üzleti ügyfelek számára. A hálózati szolgáltatás nyújtásán túl az AH az adatelemzés és alkalmazások terén is rendelkezésre áll.

Az új hálózaton – a hazai keskeny sávú IoT szolgáltatások első kereskedelmi alkalmazásaként – május közepétől a NauBit iSol Kft. SmartBoat szolgáltatása jelenik meg. Az eszközpark három típusa áll rendelkezésre a hajósok számára: pl. nyomkövető, mely figyeli a hajó műszereit is, navigációs támogatást ad stb.

A közlemény szerint a balatoni hálózatra alapozva a közeljövőben további fejlesztések is lehetségesek a régióban: szőlészeti, kertészeti megoldások nyújtására, nyaralók távfelügyeletére, kölcsönözhető kerékpárok követésére, fürdőzők és azok értékeinek biztonságát növelő eszközökre épülő szolgáltatások elindítása is szerepel a tervek között.

Azóta történt

Előzmények