Hirdetés

Feltámadt az Anonymous: meglopták az amerikai rendőrséget

Több száz gigabájtnyi bizalmas anyag került nyilvánosságra.

Egy időben nagyon sokat szerepelt a hírekben az a lazán szerveződő mozgalom, melynek tagjai és szimpatizánsai Anonymousnak hívják magukat, ám már jó ideje nem hallattak magukról.

Hirdetés

Egészen múlt hét péntekig, amikor egy civil aktivista csoport, a Distributed Denial of Secrets (DDoSecrets) 296 gigabájtnyi adatot publikált „BlueLeaks” néven, melyek állítólag az USA rendőri hatóságaitól, a nemzetbiztonsági szervezetektől, az igazságügyi minisztériumtól stb. származnak – és a DDoSecrets alapítója, Emma Best elmondta, hogy a dokumentumokat az Anonymoustól kapták, de legalábbis egy olyan csoporttól, melynek tagjai az Anonymous támogatóinak mondják magukat.

Az adatokat kereshető módon tették közzé egy portálon, a leírás szerint több mint egymillió fájlról van szó: szkennelt dokumentumok, videók, e-mailek, audiófájlok stb. A DDoSecrets azt írja, hogy a fájlok szerte az Egyesült Államok területéről származnak, több mint 200 rendőrkapitányságról, illetve az úgynevezett „fusion centerekből” – ez utóbbiak a rendvédelmi és igazságügyi szervezetek közötti információcserét biztosító intézmények. Az elmúlt tíz évben keletkezett dokumentumok többsége rendőri és FBI-jelentés, biztonsági tájékoztatók, végrehajtási útmutatók, segédanyagok stb, de állítólag akadnak olyan fájlok is, melyekben érzékeny adatok – nevek, bankszámlaszámok, telefonszámok stb. – találhatóak.

Az említett tájékoztatási csomópontokat összefogó National Fusion Center Association (NFCA) megerősítette a kiszivárogtatott adatok valódiságát, és annyit közöltek, hogy a felületes előzetes vizsgálat azt valószínűsíti, hogy az adatok a Netsential webhoszting szolgáltató szervereiről származnak – a Netsential több amerikai rendvédelmi szervezet és fusion center megbízott szolgáltatója.

Előzmények