Pénzt osztogatott karácsonykor az Anonymous

Hirdetés

A nemrég egy magyar vonatkozású bejegyzés miatt hazánkban is kiemelt figyelmet kapott Anonymous mozgalom „karácsonyi ajándékot” adott a sajtónak, amikor a múlt hét végén feltörték a világ egyik vezető geopolitikai-biztonsági elemző és tanácsadó kutatóintézetének, az 1996-ban George Friedman és Fred Burton által alapított, a texasi Austinban székelő Stratfornak (Strategic Forecasting) a honlapját. A sikeres támadás részletei az elmúlt napokban fokozatosan kerültek napvilágra, ezek szerint az Anonok az intézet szerveréről kártyainformációkhoz, jelszavakhoz, személyes adatokhoz, levelekhez, illetve üzleti dokumentumokhoz jutottak hozzá.

A történtek talán legérdekesebb momentuma, hogy egy, a mozgalom fórumain már korábban bejelentett akciótípus keretében a támadók a kártyainformációkat arra használták fel, hogy egyes érintett bankszámlákról pénzt emeljenek le (pontos hivatalos adat még nincs, de egyes hírek szerint egymillió dollárról van szó), majd ezt a pénzt karitatív szervezetek számlájára utalták át. Mindennek az a célja a fórumokon megjelent írások szerint, hogy az érdemtelenül megszerzett összegek elvételével megbüntessék az érintetteket, illetve oda juttassanak el pénzt, ahol megítélésük szerint szükség van rá. (Az F-Secure blogjában azonban a cég vezetője, Mykko Hyppönen figyelmeztet arra, hogy jelen formájában ez a Robin Hood-gesztus értelmetlen, mivel ellenőrizetlen, illetve kétes vagy bűncselekményből származó forrásból érkező pénzt ezek a szervezetek nem fogadhatnak el, így az összegeket vissza kell utalniuk.)

stratfor

A Stratfor a támadás felfedezése után gyorsan intézkedett, és értesítették a kompromittálódott adatbázisokban szereplőket a történtekről, ugyanakkor tagadták, hogy olyan súlyos adatvesztés történt volna, ahogy az Anonok állították, majd nem sokkal ezek után a levelező- és a webszervert lekapcsolták az internetről. Emellett azt is közölték, hogy az adatok titkosítva voltak, ezért nincs ok az aggodalomra. Ez utóbbit egyrészt közleményeikben, másrészt az adatok egy részének nyilvánosságra hozatalával cáfolták a támadók, akik szerint épp azért jártak igazán sikerrel, mivel az adatok nem voltak titkosítva.

Provokáció?

Az Anonymous anarchikus szerveződése miatt igazából azt sem lehet tudni, hogy mennyire köthető a mozgalomhoz a támadás – illetve mindenképp hozzájuk köthető, ha a támadó nyilvánosan kijelenti, hogy ezt a támadást bizony az Anonymous nevében hajtották végre. Ám gyakran megtörtént már az, ami most is, hogy egy másik csoport szimpatizáns közleményben jelentette ki, hogy ők nem értenek egyet az akcióval, ez a támadás nem az Anonymous műve, hanem provokáció.

A Stratfornak az egyéb bizalmas adatok mellett az üzleti dokumentumok megszerzése is nagy problémát jelent, ugyanis kormányzatoktól kezdve nagy gazdasági társaságokig terjed az ügyfélkörük, akik nyilvánvalóan nem örülnek az információszivárgásnak.

A cég közleménye szerint folyik a károk felmérése, melyre egy speciális, ilyen ügyekkel foglalkozó (állítólag katonai) vállalkozást kértek fel.

Az Anonymous fórumain ugyanakkor olyan – már szokásosnak mondató – üzenetek tűntek fel, melyek szerint erre a hétre még több hasonló támadást terveznek, és  a Stratfor szerint nem elképzelhetetlen, hogy a tőlük megszerzett adatokat is felhasználják ezekhez..

Azóta történt

Előzmények