Befellegzett az Anonymousnak? Vagy csak egy újabb háború?

A korábbi, nagy visszhangot kiváltó túlterheléses támadásairól is ismertté vált laza, alaktalan csoport, úgy tűnik, valóban „kihúzta a gyufát” a hivatalosságoknál. Az Anonymous a közelmúltban többször is aktívan viselkedett, például támadták a tunéziai, aztán az egyiptomi kormányzat honlapjait, de Berlusconi kormányzatával szemben is elégedetlenségüket fejezték ki. Szinte biztosra vehető volt, hogy – korábbi, a kalózokat támogató, valamint a Wikileaks tevékenysége iránt kifejezett szimpátiát mutató akcióik miatt – előbb-utóbb állami szinten lépnek fel ellenük.

Hogy ezt tényleg megtörtént-e, azt pontosan nem tudni, de az tény, hogy egy amerikai vállalkozás, a HBGary lett az újabb áldozata a „netes forradalmároknak” (feltörték a honlapjukat), mégpedig azért, mert információik szerint a cégnek sikerült azonosítania a mozgalom „vezetőit”, legaktívabb tagjait, és ezeket az adatokat meg kívánják osztani az FBI-jal. Mivel a mozgalmárok olyan komoly vállalkozásokat is célba vettek, mint a PayPal, ezért eljárás folyik az ügyben, és időközben a HBGary is képbe került, melynek vezetője a hétvégén azt nyilatkozta, hogy több olyan személyt sikerült azonosítaniuk, akiket fő szervezőknek tartanak (a centrumot Kaliforniában találták meg, de a világ számos országában leltek nyomra). Az igazgató elmondta, hogy nem áll szándékukban átadni az adatokat a hatóságoknak, amennyiben azt törvényi erővel ki nem kényszerítik tőlük, de vizsgálatuk eredményeit ismertetni kívánja egy, a hónap végén rendezendő San Franciscó-i konferencián. Előzetesen annyit mondott, hogy valójában néhány száz komolyan aktív résztvevőről van szó, ezek közül körülbelül 30 a folyamatosan tevékenykedők száma, az irányítók pedig nagyjából 10-en vannak.

anonymous

 

A cégvezető, Aaron Barr elismerte az Anoymous támadásait weboldaluk, illetve Twitter-fiókjuk ellen, mely helyeken fenyegető üzenetek jelentek meg, melyek azt is tartalmazták, hogy az aktivisták megszerezték az ellenőrzést a vállalat e-mailjei, fájljai felett, irányítani tudják a telefonos hálózatukat. Ezt bizonyítja az is, hogy rövid ideig a cég honlapja eltűnt, és egy átmeneti oldal jelent meg helyette.

Ha igaz a vállalat állítása, és a bíróság, valamint a nyomozók megkapják az adatokat, az illetők – országtól függően – súlyos büntetésekre számíthatnak, az USA-ban akár 10 évre is börtönbe kerülhetnek.

Azóta történt

Előzmények