Az androidos telefonok hardvere hibásodik meg a legtöbbször

Az okostelefonok közül a legtöbb hardverhibát az Androidot futtató készülékek produkálják – áll a WDS piackutató cég friss jelentésében (a teljes jelentés .pdf-ben).

A felmérés az elmúlt 12 hónap folyamán készült, ez idő alatt több mint 600 ezer hibabejelentést vizsgáltak meg. Az összesített eredmény szerint a lista élén az androidos okostelefonok állnak (14 százalékos hardver-meghibásodási aránnyal), a második a Windows Phone 7 (11 százalék), a következő az iOS (7 százalék), míg a végén a BlackBerry található (6 százalék). Még egyszer: ezek az adatok azt jelzik, hogy az ügyfélszolgálatra hány hardverhibára panaszkodó bejelentés érkezett.

Az elsősorban az Androidra koncentráló jelentés készítői ugyanakkor felhívják a figyelmet az Android és a másik három nagy rendszer közötti különbségre is: a ma már piacvezetőnek számító androidos telefonokat számtalan gyártó számtalan különféle elemből állítja össze, ezért önmagában az Android és a hardverhibák között nem lehet olyasféle kapcsolatokat feltételezni, mint a többi okostelefon-márka esetében. Ezért is van furcsa helyzetben az Android, mivel itt a hívők („fanboys”) villongásai nem pontosan olyan hatásúak, mint a hagyományos márkák esetében, ahol az adott termék sorsára meghatározó befolyással bírhat a rajongók hada.

hardver

Egy másik speciális jellemzője az androidos piacnak a sokat emlegetett és sokat vitatott szoftveres és hardveres fragmentálódás, mely a nyílt forrásból és a fejlesztő Google üzletpolitikájából fakad: a gyártók meglehetős nagy szabadsággal rendelkeznek a termék kialakítása során. Ez viszont a WDS szerint költségként a szolgáltatóknál is lecsapódik, akiknek például a meghibásodások kapcsán nem könnyű alkalmazkodniuk a csak alapjaikban hasonló készülékek sorához.

hardver

A WDS úgy számol, hogy egy-egy hardverhibás készülék a szolgáltatóknak körülbelül 130 dollárba kerül, és ez azt jelenti, hogy évente globálisan kétmilliárd dollárnyi kiadást jelenthet.

Azóta történt

Előzmények