Kaput nyit a nagyközönség felé a nemzetközi informatikai biztonsági szervezet

A védelmi szoftverek tesztmódszertanának egységesítését, javítását célul kitűző nemzetközi szervezet (Anti-Malware Testing Standards Organization – AMTSO) egyik alapító tagja a magyar VirusBuster, akik friss közleményükben a magyar szakembereket, felhasználókat, kkv-kat arra buzdítják: éljenek az új lehetőséggel, kapcsolódjanak be az AMTSO tevékenységébe.

Az AMTSO-t 2008 januárjában hozta létre közel két tucatnyi neves informatikai biztonsági cég és független tesztközpont azzal a céllal, hogy világszerte egységes, szigorú irányelvekre alapozzák az antivírus szoftverek tesztelését. A VirusBuster mellett az alapító tagok között volt az AV-Comparatives, az AV-Test.org, az AVG, az Avira, a Bit9, a BitDefender, a Dr. Web, az Eset, az F-Secure, a G Data, a Hispasec Sistemas, az IBM, a Kaspersky, a McAfee, a Microsoft, a Norman, a Panda, a PC Tools, a Sana, a Secure Computing, a Sophos, a Symantec és a Trend Micro. Ahogy arról annak idején beszámoltunk, Szappanos Gábort, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetőjét beválasztották a szervezet igazgatótanácsába.

Jelenleg szinte kizárólag vállalati tagsága van az AMTSO-nak. Elvileg egyének is beléphetnek, de az évi kétezer eurós tagdíj a gyakorlatban túl magasra teszi számukra a lécet. Ez a helyzet azonban rövidesen megváltozik, ugyanis a szervezet új, előfizetéses konstrukciót hirdetett meg, amelytől azt remélik: az IT-biztonság iránt érdeklődő nagyközönség számára is vonzóvá teszi a tagságot.

A VirusBuster közleménye szerint 2011. január 1-jétől személyenként 20 euró körüli díjra számíthatunk. A várakozások szerint ennyiért már magánszemélyek és kis szervezetek is megengedhetik maguknak, hogy bekapcsolódjanak a teszteléssel kapcsolatos eszmecserébe. Az előfizetők beléphetnek az AMTSO levelezőlistáiba – egy olyan fórumon szólalhatnak meg, amelyen a világ vezető szakértői fejtik ki véleményüket. Ott lehetnek a szervezet tanácskozásain (bár szavazati joguk nincs), s részt vehetnek az AMTSO dokumentumainak elkészítésében.

„Hogy hatásosabban megvalósíthassa célkitűzéseit, az AMTSO-nak minél szélesebb tagbázisra kell támaszkodnia. El kell érnie a szakembereket, az ágazatbeli kkv-ket, az újságírókat, a tudósokat, az egyetemi kutatókat, az oktatókat, egyáltalán, minden érdeklődő felhasználót. Szükségünk van a véleményükre, az észrevételeikre Bízom benne, hogy az új előfizetéses konstrukciónak meglesz az eredménye: sokan belépnek, izgalmas eszmecserék következnek. Remélem, hogy hazánkban is jó páran élnek majd az új lehetőséggel, s AMTSO-tagként segítenek abban, hogy világszerte felhasználók milliói nyugodtabban ülhessenek a számítógép elé” – magyarázta a szervezet döntését Szappanos Gábor.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények