Véletlenül atomtitkokat szivárogtattak ki amerikai katonák

Szókártyás appokban tároltak atomfegyverekkel kapcsolatos, titkos információkat, hogy emlékezzenek azokra – a tartalmakat azonban elfelejtették privátra állítani.

A Bellingcat információi szerint Európában állomásozó amerikai katonák véletlenül amerikai atomfegyverekkel kapcsolatos titkokat hoztak nyilvánosságra, amikor szókártyás tanulóappokat használtak, hogy megjegyezzék az információkat.

Foeke Postma, a Bellingcat kutatója szerint a katonák olyan appokat használtak, mint a Chegg, a Cram vagy a Quizlet, ezekkel hoztak létre szókártyákat, és azokba írták az Európában található amerikai atomfegyverekkel kapcsolatos információkat (helyeadatokat, titkos kódokat, jelszavakat és egyéb biztonsági információkat is emlegetnek).

A legfőbb probléma azonban, hogy elfelejtették az appokat privát módba kapcsolni, emiatt pedig a felhasználóneveiket és a fotóikat is elérte a nyilvánosság. Mivel sok katona a LinkedInen ugyanazt a fotót használta, könnyen összeköthetőek voltak a profilok.

Azt senki sem tudja, miért használtak nem biztonságos appokat ilyen információk tárolására a katonák. A Bellingcat mindenesetre a jelentése közzététele előtt hetekkel felkereste az amerikai védelmi minisztériumot, a NATO-t és az EUCOM-ot. A szókártyákat természetesen törölték, bár egyes archívumokban állítólag még elérhetőek.

Azóta történt

Előzmények