Katonai válaszlépéssel csaphat le a kiberbűnözőkre Amerika

Fokozza a nyomást a vállalatokon és a külföldi felekkel szemben az amerikai vezetés, az FBI pedig nagyjából 100 különböző zsarolóvírust vizsgál.

Christopher Wray, az FBI igazgatója a napokban arról beszélt, hogy az ügynöksége nagyjából 100 eltérő típusú zsarolóvírust vizsgált, ezek közül sok Oroszországban lévő támadóktól származhat.

Az interjúban kitért arra is, hogy ezek a zsarolóvírusok rengeteg Amerikát ért zsarolótámadásért felelősek.

Végül az amerikai vezetés úgy döntött, az eddiginél is nagyobb nyomást gyakorol a cégekre és a külföldi (ellen)felekre a kiberbűnözők miatt. A tájékoztató szerint Joe Biden elnök minden lehetőséget megfontol, a növekvő fenyegetés miatt a katonai válaszlépés is napirendre került.

Gina Raimondo kereskedelmi miniszter egy vasárnapi interjúban újra megerősítette, hogy minden lehetőséget mérlegel a Biden-kormány, a katonai akciókat is. Részletekbe nem ment bele, de azt hozzátette, hogy az orosz és az amerikai elnök ebben a hónapban esedékes találkozóján erről is szó esik majd.

Jennifer Granholm energiaügyi miniszter egy másik interjúban pedig arról beszélt, hogy a kiberbűnözők akár az egész USA energiaellátását le tudnák állítani.

A tájékoztatók szerint a június 16-i csúcstalálkozón kiemelt figyelmet fordítanak a kibertámadásokra és zsarolóvírusokra, ezt követően pedig a hackertámadásokhoz használt szerverek destabilizációs hadjáratába kezdhetnek, kiberszakértők jóslatai szerint.

Az amerikai vezetés eközben a vállalatoktól erősebb védelmet, nagyobb odafigyelést, átláthatóságot, továbbá a támadások mielőbbi jelentését, a váltságdíjfizetések megtagadását kéri.

Azóta történt

Előzmények