Ambiciózus TvNetWork-tervek kockázatokkal

Hirdetés

Elkészült a TvNetWork részvényeinek tőzsdei bevezetéséhez a kibocsátási tájékoztató. A cég BÉT-en való debütálásához már csak annyi szükséges, hogy a cégbíróság bejegyezze a társaság legutóbbi közgyűlésén a nyilvánossá alakulásról hozott határozatot. A kábeltévé- és internetszolgáltatással foglalkozó cég méreteit tekintve a legkisebbek közé fog tartozni, első ránézésre nem valószínű, hogy részvényei sokkal likvidebbek lesznek a tőzsdére nemrég bevezetett Freesoft- vagy Állami Nyomda-papíroknál. Amint a tájékoztatóból kiderül, alaptőkéje másfél milliárd forint, ami 13 millió 536 ezer száz forint névértékű, „A” sorozatú törzsrészvényből, valamint egymillió 700 ezer, szintén száz forint névértékű, „B” sorozatú szavazatelsőbbségi részvényből áll.

A törzsrészvények egy, a szavazatelsőbbségi részvények tíz voksra jogosítanak a közgyűlésen, azaz könnyen kiszámolható, hogy a „B” sorozatú papírok tulajdonosai a jelenlegi részvénystruktúra mellett könnyen teljes kontroll alatt tarthatják a társaságot. A tőzsdére csak az „A” sorozatú részvényeket vezetik be, a szavazatelsőbbségi papírok többsége továbbra is a cég legnagyobb tulajdonosa, Nemes Attila kezében marad. A tájékoztató szerint a cégben gazdasági igazgatóként és az igazgatóság elnökeként tevékenykedő Nemes több mint hatmilliós – közvetve tulajdonolt – pakettjával az „A” sorozatú papírok legnagyobb tulajdonosa is (de biztosabb irányítási lehetőséget jelent számára a közel egymillió „B” sorozatú részvény).

A társaság jövőbeni terveivel kapcsolatban viszonylag kevés konkrétumot tartalmaz a dokumentum. A jelenleg mintegy 30 ezer kábeltévé- és 20 ezer internet-előfizetővel rendelkező társaság a kábeltévépiac telítettsége és az ott folyamatosan csökkenő marzsok miatt elsősorban az internetszolgáltatás fejlesztésére szeretné helyezni a hangsúlyt, itt növelné piaci részesedését. A kábeltelevíziózáshoz kapcsolódó termékek esetében szolgáltatási színvonalával kíván versenyezni, és csak másodsorban árazási megoldásokkal.

A dokumentumban konkrét pénzügyi célokat nem fogalmazott meg, ám Nemes Attila a portfolio.hu-nak adott interjújában elmondta, erre az évre mintegy kétmilliárd forintos árbevételt terveznek, ami számításaik szerint 2009-re ötmilliárd forint fölé kúszhat. Idén 160 milliós, jövőre pedig 400 milliós profitra számítanak.

A TvNetWork-részvény-vásárlással kapcsolatban néhány kockázatot is kiemel a tájékoztató. Ilyen például az olcsó DigiTV magyarországi megjelenése, a digitális televíziózás elterjedése, de a cég túl koncentrált döntéshozatali rendszere is. A részvényesek számára azonban valószínűleg a csoporton belüli összefonódások jelentik a legnagyobb kockázatot. A TvNetWork ugyanis igen szorosra fűzte kapcsolatait két, Nemes Attila által irányított céggel, az Euronet Rt.-vel és az Euronetwork Kft.-vel. Tőlük bérli a hálózatok egy részét, és ők végzik egyes területeken azok üzemeltetését is, a társaság árbevételének jelentős hányada származik a két, jól prosperáló vállalkozástól. A TvNetWork-részvények vásárlóinak azonban nem lesz komoly beleszólása a kapcsolt vállalkozásoktól vásárolt szolgáltatások vételárába, így a valamennyi kapcsolt cégben tulajdonrésszel bíró befektetők – legalábbis elvileg – az ő kárukra is dönthetnek a profit lecsapódási helyéről – amint azt néhány tőzsdei cég esetében jelenleg is tapasztalhatjuk.

A társaság korábban azt tervezte, hogy a tőzsdei megjelenéssel párhuzamosan 400-500 millió forint friss tőkét is bevon a cégbe, ám erre egyelőre nem került sor. Amint Nemes Attila a portfolió.hu-nak elmondta, nem tettek le a tőkeemelésről, arra könnyen lehet, hogy még az idén sor kerül, egyelőre azonban szeretnék látni, miként fogadja a piac a társaságot.

Azóta történt

Előzmények