Eladatlan termékek millióit küldi szeméttelepre az Amazon

A jelentések szerint egy brit raktárban egy úgynevezett megsemmisítési zóna található, de az eladatlan termékek egy része hulladékgyűjtőkbe vagy konkrétan szeméttelepre is kerül.

Az Amazon irányelveit és működési stratégiáját rendszeresen éri komoly kritika. A legújabbat az ITV Newstól kapta az Amazon.

Az ITV News nyomozásának eredménye alapján az Amazon eladatlan termékek millióit teszi tönkre vagy küldi szeméttelepre minden évben. Bezúzásra mindenféle terméket megjelölnek a jelentés szerint: maszkokat, de akár iPadeket vagy MacBookokat is. Sok termék konkrétan a szeméttelepen köt ki.

Az ITV News csak egyetlen brit Amazon-raktárat vizsgált meg, de arra jutott, hogy heti 125 ezer terméket jelölnek ott meg bezúzásra. Egy korábbi dolgozó pedig arról beszélt, hogy heti 130 ezer terméket kell elpusztítaniuk. Szerinte ennek a fele bontatlan termék, a másik fele jó állapotban visszaküldött termék. A volt dolgozó állítása szerint heti szinten 200 ezer terméket is bezúzhatnak.

Bár az Amazon egyes felesleges termékeket elajándékoz, a jótékony célra felajánlott termékek mennyisége a bezúzott termékek számának 25 százalékát sem éri el az ITV News szerint. Az Amazon hivatalosan ragaszkodik hozzá, hogy csak a legvégső esetben „hasznosítják újra” a termékeket. Azt tagadták, hogy bármit a szeméttelepre küldenének – az ITS News azonban több Amazon-teherautót követett, amelyből a bezúzásra megjelölt termékeket szelektív hulladékgyűjtőkbe és szeméttelepekbe rakták le.

Miért szabadul meg ennyire sok terméktől az Amazon? A jelentés szerint azért, mert a gyártók a raktáraiban tárolják a termékeket. Az Amazon ezért cserébe pénzt kér, idővel pedig olcsóbb megsemmisíteni egy terméket, mint tovább tárolni.

Hasonlóval Franciaországban is megvádolták már Amazont, konkrét képanyagokat azonban most először közöltek erről a tevékenységről.

Azóta történt

Előzmények