Újabb bombát robbantott az Amazon

A ma már általános kereskedelmi cégnek tekinthető amerikai Amazon a múlt pénteken jelentette be, hogy új szolgáltatást indítanak: a jövőben a Kindle e-könyv-olvasójukon, illetve a mobilos platformokra kiadott hasonló alkalmazásaik segítségével a felhasználók havi 9,99 dolláros (mintegy 2200 forint) havi díj ellenében korlátlanul férhetnek hozzá egy több mint 600 ezer tételből álló adatbázishoz (összehasonlításként: az Amazon az Egyesült Államokban körülbelül 2,7 millió e-könyvet kínál eladásra). Vagyis az előfizetés birtokában ezek közül bármit, bármikor olvashatnak az előfizetők – olyan üzleti modell ez, mint a streamben filmeket, tévéműsorokat, videókat kínáló Netflixé. Ebbe a kínálatba kétezer – angol nyelvű – hangoskönyv is beletartozik, illetve olyan népszerű könyvek is, mint például a Harry Potter-sorozat vagy a Tolkien-könyvek.

Amazon

A szolgáltatás neve nem meglepő módon „Kindle Unlimited”, a promóció következtében az erre előfizetők három hónapig teljes hozzáférést kapnak a hangoskönyvek adatbázisához, illetve – ami fontosabb – az Amazon elindított egy ingyenes 30 napos próbaverziót is.

A közleményből kiderül, hogy nyilvánvalóan a terjesztés bővítése a céljuk: egyrészt remélik, hogy az itteni könyveket elolvasók kedvet kapnak az e-book megszerzésére is, emellett hangsúlyos szerepet kap a hangoskönyvek népszerűsítése, illetve az, hogy a több különféle mobil eszközt használó emberek hűséges vásárlói legyenek az Amazon e-könyv-áruházának.

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy az Amazonnak már van egy, a fentinél bizonyos szempontból még olcsóbb szolgáltatása is, a Prime, ami évi 99 dollárért kínál hasonló, sőt jobb feltételeket - könyvek esetében viszont sokkal rosszabb: az 500 ezer tételből havonta csak egy jár térítésmentesen. A szegmentálás valószínűleg azokat célozza meg, akik ódzkodnak az éves előfizetésektől, illetve kifejezetten az e-könyvek érdeklik őket.

Ahogy ez szokás: a szolgáltatás egyelőre csak Észak-Amerikában érhető el, de siker esetén egész biztos a globális terjeszkedés.

Azóta történt

  • Ötezer dollár, ha felmondasz

    Úgy tűnik, sikeres és terjed az a program, amelynek célja a kitalálója szerint az, hogy a munkavállalók gondolkodjanak el jövőjükön. Szeretnék, hogy a tudatos és lojális alkalmazottak maradjanak a cégeknél.

  • Az Amazon új célterületei: Kína és India

    Az amerikai vállalat egyrészt belép a sanghaji szabadkereskedelmi övezetbe, másrészt kétmilliárd dollárt fektetnek be Indiában.

  • Kényszerűségből cseréli az Amazont a Kickstarter

    A Kickstarter pénzügyi szolgáltatót vált, lecseréli az Amazont. Elégeddettek voltak, de a könyvóriás hátrébb lépett az online pénzügyek tekintetében.

Előzmények