Egymillió dollárt követel az IMDb-től egy koránál fiatalabbnak kinéző színésznő

Egy nevét nyilvánosságra nem hozó amerikai színésznő egymillió dollárra pereli a tulajdonos Amazont, mivel állítása szerint a világ egyik legnépszerűbb oldalán, az online filmes adatbázist kínáló Internet Movie Database-ben (IMDb) engedélye nélkül közöltek róla egy személyes adatot: nevezetesen az életkorát.

Hirdetés

A felháborodott művésznőről egyelőre annyit tudni, hogy ázsiai származású, Texas államban lakik, indokairól pedig annyit árult el, hogy ő koránál sokkal fiatalabbnak néz ki, a keresztnevét és a születési idejét pedig nem osztja meg a nyilvánossággal. Angolosított művésznevét 2003 óta használja, amikor felvetette magát az IMDb adatbázisába. Ez a promóciós lépés több szerepet is hozott neki, de mivel tovább szeretett volna lépni, 2008-ban előfizetett a szórakoztatóipar professzionális művelői számára létrehozott IMDb Pro szolgáltatásra, ahol a nagyközönségnek szóló oldalénál részletesebb információkat lehet elérni, például kapcsolatfelvételi adatokat is. Az előfizetéskor természetesen meg kellett adnia a hitelkártyaadatok mellett a valódi nevét is. A bíróságra benyújtott kereset szerint ekkor az IMDb üzemeltetői jogtalanul jártak el, mivel a szerződéskötéskor megtudott személyes adatokat beillesztették a színésznő profiljába, így „felfedték a nyilvánosság előtt, hogy a felperes sokkal öregebb, mint amilyennek látszik” – szól a panasz. A színésznő szerint a személyes adatait csak a szerződés megkötése céljából adta meg, ahhoz nem járult hozzá, hogy ezeket feltöltsék az adatbázisba.

Szélsőséges eset, de jogi szempontból semmiképp nem komolytalan

Az anyacég, az Amazon szóvivője egyelőre nem kommentálta a történteket, mivel folyamatban lévő eljárásról van szó, de a keresetből az derül ki, hogy az IMDb visszautasította művésznő kérését, amikor a születési dátum törlését kérte profiljából. Az szerepel a szövegben, hogy a felperes azért akar névtelen maradni, mivel tart az alperesek bosszújától, akik további károkat és veszteségeket okozhatnak neki. Ami azért érdekes érv, mivel a nő ügyvédje szerint a korábbi kommunikáció alapján mind az Amazonnál, mind az IMDb-nél pontosan tudják, kiről van szó.

A bulvárszagú történet azonban roppant érdekes jogi szempontból. A nagy kérdés az, hogy vajon az IMDb-t megvédi-e ebben az esetben az interaktív számítógépes szolgáltatásokat kínáló cégeket védő törvény (Communications Decency Act) vonatkozó része, mely például a Google-t is óvja, ugyanis ez a törvény kimondja, hogy az ilyen szolgáltató nem felelős azért a tartalomért, melyet náluk valaki feltölt és nyilvánosságra hoz. Ez azt jelenti, hogy ha az IMDb a színésznő személyes adataihoz, így a születési dátumához saját maga jutott hozzá, vagyis nem a panaszos töltötte fel, akkor ez a törvény nem védi őket, és akkor kártérítést kell fizetni azon a címen, hogy a jogtalanul nyilvánosságra hozott életkor hátrányosan érintette a színésznőt mint munkavállalót, vagyis feltételezhető, hogy emiatt nem kapott meg szerepeket.

Előzmények