Nagy EU-bírságok elől menekülhet meg az Amazon

A jelentések szerint két EU-s trösztellenes vizsgálat is lezárulhat még az idén, és nagy büntetések elől menekülhet meg az Amazon.

Az Amazon sincs híján a trösztellenes vizsgálatoknak az EU-ban, a jelentések szerint azonban sikerül majd eloszlatni a hatóságok aggályait az eladók adatainak felhasználása kapcsán.

Így a Bloomberg szerint az idei év vége előtt két trösztellenes vizsgálat is lezárulhat az Amazonnak szemben, a cég pedig elkerülhet olyan büntetéseket, amelyek akár az éves bevételének 10 százalékát is jelenthetnék.

Az Amazont többek között azzal vádolják, hogy a méretét, erejét és adatait felhasználva a saját termékeinek szerzett tisztességtelen előnyt a rivális kereskedőkkel szemben a platformján. A cég már júliusban megígérte, hogy nem használja az eladók adatait a saját üzletéhez és termékeihez.

Az EB azóta a riválisoktól és ügyfelektől is információkat gyűjt, változtatást várt az Amazontól. Állítólag az Amazon újabb adathasználati tilalmakban egyezett meg, ezért zárulhatnak le most a vizsgálatok. A másik ügy a buy box részleggel és az eladók egyenlő bánásmódjával kapcsolatos – itt egy második doboz jelenti majd a megoldást az árban és kiszállításban eltérő rivális termékek számára.

Azóta történt

Előzmények