Botnetvezérlő garázdálkodott az Amazon cloudjában

A CA biztonságtechnikai cég bejegyzése szerint ideiglenesen – és természetesen: illegálisan – felköltözött a Zeus névre hallgató botnetet menedzselő vezérlőközpont az Amazon Web Services Elastic Computer Cloudjára (EC2). A hackerek ravasz módon jártak el: minden jel arra mutat, az ismeretlen támadók feltörték az internetvállalat szerverein futó egyik weblapot (nem tudni, milyen metódussal), majd beleinjektálták a zombihálózat felett pásztorkodó szoftver kódjait a rendszerbe. A kompromittált oldalt a szakértők nem voltak hajlandóak megnevezni, viszont beszámoltak arról, hogy a botnetvezérlőt sikeresen leirtották a platformról.

A Zeus egyébként nem spameket terjeszt: specialitása a jelszólopás, és különösen veszélyes. Variánsai csak az elmúlt évben több mint 100 millió amerikai dollár értékben elkövetett csalásokkal hozhatóak összefüggésbe.

Azóta történt

  • Feltörték a Kindle for PC másolásvédelmét

    Köszönhetően egy hackernek, az Amazon e-könyv olvasójának PC-s változatára letöltött művek nyílt formátumra konvertálhatóak át.

  • Kiakadt a Windows Live

    Tegnap az egyik szerver megadta magát, ezért sokan nem tudtak bejelentkezni. Néhány felhasználónak sikerült, ők viszont egy idegen fiókban landoltak.

Előzmények