2018. január 24., szerda

Gyorskeresés

Letaszíthatják az Apple-t a trónról

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Egy olyan cégcsoport szerezheti meg a világ legértékesebb vállalata címet, melynek nevét sokan még nem is hallották.

H​ir​d​e​tés

Egy darabig még eltart, míg megszokjuk, hogy az átszervezés után már nem Google néven kell emlegetnünk a vállalatcsoportot, és ezt a folyamatot biztosan felgyorsítja majd az új holding, az Alphabet tegnap (fennállása óta először) kiadott negyedéves pénzügyi jelentése: elképesztően jó eredményekről számoltak be, és ennek hatására részvényárfolyamok kilőttek. A tőzsde zárása után a másnapi várakozásokat mutató jóslások szerint az Alphabet piaci kapitalizációját (nagyjából: az értékét) magasabban jegyzik, mint a világ jelenleg legértékesebb vállalatáét, az Apple-ét.

Alphabet
[+]

A szerkezeti átalakítás legfontosabb eleme, hogy szétválasztották a húzó üzletágakat (core businesses: Search, Ads, Commerce, Maps, YouTube, Apps, Cloud, Android, Chrome, Google Play, illetve a hardverkereskedelem - most már ezek összefoglaló neve a Google) a más típusú tevékenységektől (például hálózatépítés, internetszolgáltatás, befektetések, autófejlesztés stb.), ezeket az úgynevezett „Other Bets” kategóriába sorolták.

Az Alphabet felépítése
[+]

Ezt a változtatást egyes szakértők üdvözölték, mások kétkedtek a sikerességében. A friss pénzügyi jelentés szerint a Google vezetőinek volt igaza: pazar negyedévről számolhatnak be.

A vállalat árbevétele kimagaslóan jó (21,33 milliárd dollár), ez 18 százalékos bővülés az előző év hasonló időszakához képest. Az éves árbevétel is nagyot ugrott a 2014-es 65,67 milliárd dollárról 2015-ben 74,54 milliárdra.

Az eredmények önmagukban is kiválóak, de a piacot igazából a bővülés üteme lepte meg: a Google már rég növekedett ilyen mértékben. Az Alphabet elemzése szerint az eredmények korábbi nagyszabású fejlesztéseknek, a mobilos keresés növekedésének, illetve a YouTube új típusú hirdetési rendszerének köszönhetőek elsősorban - de a Gmail felhasználóinak száma is átlépte az egymilliárdot.

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.