Aláírták az EKK–Microsoft szerződést

"A Microsoft tudatában van annak, hogy a nagy nemzetközi szervezeteknek és az egyes nemzetek kormányainak jóval több biztonságot fenyegető tényezővel kell szembenézniük, és magasabb szintű biztonsági elvárásaik vannak, mint egy átlagos, informatikai felhasználónak. A kormányok biztonsággal kapcsolatos kezdeményezéseik támogatása érdekében a Microsoft a tavalyi év folyamán létrehozta Kormányzati Biztonsági Programját (Government Security Program – GSP), amelynek célja, hogy kielégítse a világ kormányainak és állami szerveinek sajátos biztonsági követelményeit" – olvasható a Microsoft hivatalos sajtóközleményében.

Hirdetés

A GSP keretében a résztvevő kormányok – köztük immár a magyar kormány is – és a nagy nemzetközi szervezetek a következő jogokkal rendelkeznek:

  • hozzáférhetnek a Windows forráskódjához;
  • közvetlen kapcsolatot kapnak a Microsoft termék fejlesztői csapatához;
  • hozzáférhetnek a Microsoft Windows platform biztonságával kapcsolatos műszaki információkhoz.

A szoftvervállalat szerint a GSP-ben való részvétel révén az államigazgatási szervek jobban megérthetik a Microsoft termékeinek védelmi funkcióit, így nyugodtabban használhatják azokat. A Windows forráskódjának, a Microsoft fejlesztőinek, valamint a műszaki információknak az elérhetősége együttesen biztonságosabb államigazgatási informatikai rendszerek kialakítását teheti lehetővé, és biztosíthatja, hogy az állami szervek ajánlásokat tegyenek a magánszektor és az állami szektor rendszereinek biztonságosabbá tételére is.

További lehetőség, hogy a kormányok mindemellett arra is jogosultá válnak, hogy véleményezzék (tulajdonképpen segítsenek a Microsoftnak továbbfejleszteni) az otthoni és vállalati operációs rendszerek védettségét; együttműködhetnek a Microsofttal a fenyegetések modellezése és a termékek felülvizsgálata terén. A GSP együttműködés eredményeképpen az állami szervek rövidebb idő alatt, kevesebb ráfordítással vezethetik be a Microsoft legújabb innovációs és biztonsági funkcióit, mert a termékek már "alapkiépítésben" is jobban meg fognak felelni a biztonsági igényeknek.

A szerződés aláírásának aktualitása (mely egyben a Microsoft üzleti érdekeinek is fontos eleme), hogy hazánkban – a jogi és technikai feltételek megteremtése után – még ebben az évben megkezdődnek azok az e-kormányzati fejlesztések, amelyek révén lehetővé válik az állampolgárok számára az elektronikus úton történő ügyintézés a közigazgatási eljárásokban. Így egyebek mellett lehetőség nyílik az elektronikus úton történő aláírásra, valamint az illeték- és díjfizetésre is. A közleményből az is megtudható, hogy a szerződés aláírása és ezzel a Microsoft Kormányzati Biztonsági Programjához történő csatlakozás a magyar kormány részéről semmiféle anyagi jellegű ellenszolgáltatást nem igényel.

A Microsoft egyben felhívja a figyelmet arra is, hogy az állami szféra informatikai biztonsági szükségletei egyre erőteljesebbek lesznek, mivel egyre súlyosabb biztonsági fenyegetésekkel kell szembenézniük, amelyek minden kormány számára nagy veszélyt jelentenek a (közel)jövőben. Az országok alapvető nemzeti érdeke, hogy megvédjék kormányzati infrastruktúrájukat. A Microsoft ezért hozta létre a Kormányzati Biztonsági Programját (Government Security Program - GSP), mellyel megoldást kíván nyújtani az államok informatikai biztonsági szükségleteire.

A Microsoft szerinti legfontosabb biztonsági állami feladatok:

  • Garantálniuk kell a létfontosságú országos infrastrukturális rendszerek (a banki, a távközlési, az energiaszolgáltatási rendszer) biztonságát.
  • Meg kell védeniük állampolgáraik személyes adatait és magánélethez való jogát.
  • Meg kell akadályozniuk a kényes kommunikációs csatornák információinak illetéktelen kézbe kerülését.
  • Meg kell akadályozniuk, hogy a hackerek működésképtelenné tegyék az informatikát használó helyi és nemzetközi vállalkozások rendszereit, ellopják vagy meghamisítsák kényes adataikat.

A szerződő felek a Windows forráskódjának, a Microsoft fejlesztőinek, valamint a műszaki információknak az elérhetőségével együttesen biztonságosabbá váló államigazgatási informatikai rendszerek létrehozását remélik, amelyek kialakítását a Microsoftnál  – az állami szervek javaslatai alapján is – preferálni fogják.

Azóta történt

Előzmények