Akvizíciós hullám a tech szektorban

Hirdetés

Annak idején, az internetgazdaság fellendülése nyomán az Egyesült Államokban az egy évre eső cégfelvásárlások és -egyesülések 21 százaléka történt a technológiai szektorban, volt, hogy ezek összértéke elérte a 358 milliárd dollárt – idézi a Thomson Financial piackutató adatait a Business Week. A szép napok elmúltával, 2002-re egyjegyűvé vált ez az arányszám, míg napjainkra megint eléri a 10 százalékot – a 70 milliárd dollárt – az ágazat bejelentett akvizícióinak és fúzióinak értéke az összes ilyen ügyleten belül. Az egymilliárd dolláros értéket elérő üzletek összértéke többszörösére nőtt az elmúlt egy évben, s elérte a 38 milliárd dollárt. „Az idei lesz a legerősebb év a technológiai cégek felvásárlása terén 2000 óta” – jellemezte a helyzetet 2005-ben Richard Peterson, a Thomson piaci stratégája.

Új jelenség, hogy míg a hőskor idején minden vállalkozás – vagy annak látszó szervezet – után kapkodtak a vásárlók, aminek .com-ra végződött a neve, addig manapság az infokommunikációs ágazatok területén végbemenő megfontolt konszolidációnak lehetünk tanúi. (Összehasonlításképpen: úgy viszonyulnak egymáshoz az akkori és a mostani üzletek, mint a tinédzserek ötletszerű, elkapkodott házassága az érett felnőttek megfontolt házassághoz.) Ugyanakkor két lényegesen különböző típus azért megfigyelhető a felvásárlásokon belül. A vezetékes távközlési vállalatok (SBC Communications–AT&T, Verizon–MCI) és a vállalati szoftvereket fejlesztő cégek (Oracle–PeopleSoft, Oracle–Siebel) egyesülése egyértelműen egy részpiac éretté válásával, következésképp a meghatározó szereplők számának csökkenésével magyarázható; míg bizonyos internetes vállalkozások – elsősorban az internetes telefonálást (VoIP) kínáló cégek – felvásárlása (eBay–Skype) sokat ígérő új technológiák megszerzéséről szól.

Az akvizíciók forrása az ágazat nagy cégeinél, illetve a technológiai szektort is finanszírozó befektetési társaságoknál felhalmozódott készpénzállomány. A Microsoft 37,8 milliárd dollárt spejzol, az Intel 12,6 milliárdot, a Dell 9 milliárdot, az IBM 8,7 milliárdot. A Kohlberg Kravis Roberts. & Co. és a Silver Lake Partners tőketársaságok erejét pedig mi sem jellemzi jobban, mint hogy benne voltak az utóbbi hónapok két nagy üzletében is, amelyek értéke összesen 14 milliárd dollár volt. Ami az első eredményeket illeti, szakértők szerint a vállalati szoftverek területén máris igazolódnak az Oracle lépései: a cég 2005 második felére 52 százalékos növekedést ért el az üzleti programok eladása terén, amit minden bizonnyal a PeopleSoflt 2005 eleji beolvasztása tett lehetővé. Az ígéretes új technológiákkal már óvatosabb kell bánni – sok elemző úgy véli például, hogy túl sokra értékelte az eBay a VoIP-t kínáló Skype-ot, amikor 2,6 milliárd dollárt adott érte. Nem világos ugyanis, hogy annak üzleti modellje – ingyenes alapszolgáltatás, térítéses pluszlehetőségek – meghozza-e az elvárt nyereséget.

Azóta történt

  • Magához tért a Dell

    A várakozásokat felülmúló eredményt jelentett a világ legnagyobb PC-gyártója. A tárolóeszközök és a notebookok mentek a legjobban.

  • Területszerzésért vásárol az ATI?

    A hírek szerint felvásárlásra kiszemelt XGI nem szárnyal mostanában, piaci kapcsolatai azonban jövedelmezők lehetnek.

  • Gamerekre hajt a Dell

    A PC-gyártó szerint a játékra kihegyezett csúcsgépek piacán is lehet sok pénzt keresni. Felvásárolták az Alienware-t.

  • Nem házasodik az MSI és a Gigabyte

    Bár jól kiegészítenék egymást, a két cég egybeolvadásáról szóló hírek kacsának bizonyultak.

Előzmények