Akcióban a Microsoft Operations Management Suite

Bizonyára sok üzemeltető találkozik rendszeresen azzal a problémával, hogy a rábízott rendszerek állapotát csak több, egymástól eltérő felületen tudja követni, nincs egy olyan egységes „nézet”, ahol minden fontos információ átláthatóan rendelkezésre állna.

A Microsoft Operations Management Suite egyik komponense, a Log Analytics éppen ezt a feladatot oldja meg. A Log Analytics egy egységes felületen gyűjti a különféle rendszerekből (akár önálló Windows vagy Linux szerverekből, akár teljes System Center környezetekből) származó üzemeltetési adatokat, fussanak akár helyben, akár valamelyik felhőben.

Az üzemeltetők életét megkönnyíti az áttekinthető, webböngészőn vagy mobilalkalmazásban is elérhető „műszerfal”, mely személyre szabható, így bárki ízlésének és prioritásainak megfelelően alakíthatja ki. A Log Analytics tartalmaz egy intelligens keresőt, amely a naplóadatokban képes kutatni, így kényelmesen lehet a hatalmas mennyiségű adatból az üzemeltetés szempontjából használható információkat kinyerni, ami hatalmas segítség lehet például egy leállás vagy biztonsági incidens okainak felderítésében is. A Microsoft adatközpontjainak üzemeltetése során megszerzett tapasztalatokat a felhasználók rendelkezésére bocsátja, és javaslatokat tesz a környezetek optimális konfigurációjára. Az Operations Management Suite integrálható nem Microsoft-alapú környezetekbe is, képes a VMware-től, Nagiosból, Zabbixből származó adatok feldolgozására és megjelenítésére is.

Az Operations Management Suite része az Azure Backup, amellyel deduplikált, tömörített és a felhasználó kulcsával titkosított biztonsági mentés készíthető a felhőbe – a díjfizetés a valóban elfogyaszott kapacitás alapján történik. Az Azure Backup rendkívül költséghatékony alternatívája a szalagos mentéseknek, a mentett adatokat a vállalat akár 99 évig képes tárolni. A Site Recovery segítségével pedig másodlagos katasztrófatűrő telephelyként használható a felhő, így nincs szükség költséges beruházásra ahhoz, hogy az elsődleges telephelyet ért havária (tűzvész, árvíz, áramszünet, szándékos rongálás vagy hardverhiba) esetén az kritikus üzleti feladatok futása zavartalan legyen.

A szolgáltatás bárki számára ingyenesen elérhető és használható. További információt ezen a linken lehet találni, ahol regisztrálni is lehet az Operations Management Suite-ra.

A Microsoft Operations Management Suite felépítését és használatát az alábbi videóban Gál Tamás, a Microsoft adatközpont-szakértője mutatja be, sok gyakorlati példával és demóval. Jó tanulást kívánunk!