Nem jár a szabadalom az AI-rendszerek találmányáért

Az USA Legfelsőbb Bírósága elutasította azt a pert, amelyben valaki a saját AI-rendszere által feltalált dolgokat akarta szabadalmaztatni.

Elutasította Stephen Thaler számítógéptudós fellebbezését az USA Legfelsőbb Bírósága: Thaler nem ért egyet a helyi szabadalmi hivatallal, és úgy gondolja, hogy járnak neki a szabadalmak azokért a találmányokért, amiket a saját AI-rendszere talált ki.

Hirdetés

Egy amerikai bíróság már kimondta Thaler ügyében, hogy a szabadalmakat csak emberi feltalálók kaphatják meg, Thaler AI-rendszere pedig nem tekinthető jogilag a generált találmányok megalkotójának.

Thaler cége haladó mesterséges, neurális hálózati technológiával foglalkozva alkotta meg a DABUS rendszert, amely állítólag egyedi prototípust talált ki pohártartóból és jelzőfényből is. A kérelmeit visszadobták, mivel a DABUS nem ember, a fellebbezését később elutasították.

A Legfelsőbb Bíróságnak Thaler már azzal érvelt, hogy az AI-t innovatív dolgokhoz, mindenféle területeken használják, az AI-generált szabadalmak visszautasítása pedig végeredményben visszafogja azon amerikai szándékot, hogy több legyen az innováció és a technológiai fejlődés. Több egyetemi professzor is osztja a nézeteit, szerintük dollármilliárdnyi befektetések kerülhetnek veszélybe, az USA versenyképességével együtt. Thaler fellebbezését a britek is elutasították, de más országokban is próbálkozik.

Előzmények