Az USA behívta egy AI-találkozóra a Google és a Microsoft vezetőjét

Ma egyeztetnek a Fehér Házban a kulcsfontosságú AI-témákról a Google és a Microsoft vezérigazgatójával.

Miután lassan már nincs szakember, aki ne szólalt volna fel az AI emberiségre jelentette veszélyeivel kapcsolatban, várható volt, hogy még tovább gyorsulnak a politikai lépések is. Az EU mellett az USA is komoly szabályozásokra készül, ennek előszeleként pedig a Google és a Microsoft, valamint az OpenAI és a Anthropic vezérigazgatóját is behívták a Fehér Házba egy találkozóra.

Az alelnök és több vezető tisztségviselő már ma egyeztetnek a tech cégek első embereivel a kulcsfontosságú AI-témák kapcsán. A meghívóban Biden állítólag leszögezte, hogy a cégeknek gondoskodniuk kell arról, hogy termékeik biztonságosak, mielőtt azokat a nyilvánosság számára elérhetővé tennék.

Biden áprilisban még úgy vélte, meglátjuk, hogy veszélyes-e az AI, de a tech cégek felelőssége, hogy biztonságos legyen – ugyanis a közösségi média már szemléltette, milyen károkat okozhat a technológia, megfelelő óvintézkedések nélkül, tette hozzá.

Az AI bár nagy lehetőségeket tartogat, komoly társadalmi hatásai is lehetnek, legyen szó oktatásról, nemzetbiztonságról, munkahelyek kiváltásáról, tévinformációk, propaganda, álhírek terjesztéséről, jogsértésekről vagy sok egyébről.

Az USA kormánya az elszámoltatás kérdésével is foglalkozik, és a munkavállalókra is nagy fenyegetésnek látja adott esetben a technológiát.

Rendszeres és mielőbbi szabályozásokat sürget többek között Elon Musk és az NVIDIA is, az AI-keresztapa pedig már most szörnyen borús képet festett.

A cégek persze nem állnak le, a LinkedIn társalapítója és a Google DeepMind társalapítója például bemutatták a ChatGPT sokadik riválisát, a Pi nevű chatbotot, a Box felhőcég pedig már az ügyfélszerződések elemzésére is képes, vagy épp egyedi marketinges tartalmak generálására – a bejelentések listája persze szünet nélkül folytatható lenne minden nap.

Azóta történt

Előzmények