Az AI-vezetők szerint kihalhat az emberiség a mesterséges intelligencia miatt

Nem csak a szakértők, de a legnagyobb AI-cégek vezetői is attól tartanak, hogy a mesterséges intelligencia miatt halhat majd ki az emberiség. Az EU heteken belül lépne az AI kapcsán.

Óriási az AI-őrület, ennek veszélyeit sokan látják, és nem csak az átlagemberek tartanak attól, hogy az AI miatt halhat majd ki az emberiség. Kiderült, hogy a szakértők mellett a legnagyobb AI-cégek vezetői is aggódnak emiatt.

Többek között a ChatGPT-vezér, az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman is osztja a szakértők ilyen irányú aggodalmait. Azt javasolják a törvényhozóknak, hogy a világjárvánnyal és az atomháborúval egy lapon kezeljék ezt a kérdést.

A Center for AI Safety levele szerint globális top kérdés kellene legyen az AI általi kihalás kockázata. Altman mellett ezen a véleményen van a DeepMind, az Anthropic, a Microsoft és a Goolge vezérigazgatója is. Az AI-keresztapák, vagyis Geoffrey Hinton és Yoshua Bengio is osztják ezt az álláspontot, rengeteg neves egyetem professzoraival együtt. Hinton szerint az AI-fenyegetés fontosabb kérdés, mint a klímaváltozás.

Hirdetés

A levelet egyszerre adták ki az USA és az EU svédországi találkozójával, amin sok egyéb mellett az AI szabályozása is napirenden volt. Ez egyébként lassan naponta előkerül valamelyik csúcstalálkozó, egyeztetés vagy egyéb keretében. A veszélyekről régóta beszélnek a szakértők, még Elon Musk is megkongatta a vészharangot, mielőbb bejelentette a saját AI-cégét.

Míg a támogatók szerint az AI-eszközök rengeteg hasznot hozhatnak (többek között orvosi diagnózist vagy jogi anyagokat írhatnak meg), addig mások szerint a jogsértések, magánszféra teljes tönkretétele, a tévinformációs hazugságok, deepfake anyagok mind a társadalom szétrombolását és az önállóan gondolkodó „okosgépek” problémáját hozzák csak el.

Mindenki találkozik, egyeztet

A múlt héten a ChatGPT-vezér Sam Altman megfenyegette az EU-t, hogy elhagyják Európát, mert túl szigorú lesz a készülő helyi szabályozás. Politikusok tömegei rontottak rá személyesen és a médián keresztül, amire válaszul meggondolta magát Altman.

Altman egyébként ma találkozik Ursula von der Leyen EB-elnökkel, de Thierry Bretonhoz is van már időpontja azzal kapcsolatban, hogyan tartják majd be a helyi törvényeket. Nem kímélik ilyen téren a tech cégeket, hiszen miután a Twitter a napokban visszalépett egy önkéntes vállalástól a tévinformációk elleni harcban, az EU keményen figyelmeztette a céget a kötelezettségeiről.

Breton és Altman egy AI-csomagról is tárgyalnak majd, ennek részeként sok cég már a kötelező időpont előtt alávetné magát az új irányelveknek. Ezek kidolgozását önkéntes alapon többek között a Google is segíti.

Az EU heteken belül lépne

Margrethe Vestager azt ígéri, hogy az önkéntes tervezettel heteken belül előállnak az AI kapcsán, és az iparág számára tett végleges javaslattal is nagyon gyorsan elkészülnek majd azután. Vestager szerint az AI mindent megváltoztat, ezért igyekeznek annyira az EU-s csomaggal és az USA-val való együttműködéssel, ugyanis a 2-3 év múlva érkező törvényekkor már rég késő, állítja.

Ausztrália is keményebb törvényeket sürget, és kilátásba helyezték a deepfake tartalmak betiltását.

Azóta történt

Előzmények