Adókedvezmény a szoftverfejlesztő cégeknek

Hirdetés

A parlament előtt van az a kormányjavaslat, amely lehetővé teszi a szoftverfejlesztő cégek számára, hogy bérköltségük 15 százalékát az adóból leírhassák. A hírt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az uniós k+f pályázatokat elnyert Morphologic Kft. irodájában tett látogatása alkalmával jelentette be, hozzátéve, hogy az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) kezdeményezésére tett lépéssel a vállalkozásokat a bérterhek oldaláról kívánják versenyképesebbé tenni.

A találkozón Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, valamint Kovács Zoltán, az IVSZ elnöke is részt vett. Kóka János elmondta, bízik abban, hogy a lépés költségvetési hatása középtávon nem lesz negatív, mivel "a piac kifehérítésével többeket késztetnek legális foglalkoztatásra". A miniszter ismertetése szerint a pályázati ügyintézés és elbírálás ideje már 40-50 százalékkal csökkent. Kovács Zoltán az adókedvezmény bevezetését fontos lépésnek nevezte, de hangsúlyozta: még több hasonló intézkedésre van szükség.

Kovács Zoltán az MTI-nek elmondta: a cégek k+f beruházásai szorosan összefüggnek az élőmunkával, ezért a kedvezmény jó alapot teremt a cégek versenyképességének fejlesztéséhez. Gyurcsány Ferenc kitért arra, hogy a nyugat-európai adatokkal összehasonlítva Magyarországon a vállalkozások kevés forrást fordítanak kutatás-fejlesztésre. Úgy vélekedett, ezen a téren "nem az államnak van tartozása".

Azóta történt

Előzmények