Adobe-offenzíva: kiadtak egy Flash-HTML 5 átalakítót


Az Adobe bejelentette, hogy elérhető egy még kísérleti állapotban lévő alkalmazásuk, a Wallaby, mely egy olyan eszköz, amellyel a webfejlesztők és -tervezők könnyedén, pár kattintással, illetve áthúzással képesek az eredetileg Flashre készült tartalmakat a jövendő szabványának számító HTML 5-ös formába konvertálni.

Hirdetés

Az Adobe Labs új fejlesztését, az Adobe’s Max 2010 konferencián Amszterdamban bemutatott, az Adobe AIR-re épülő alkalmazást azért tették még béta-állapotban elérhetővé, mivel most már a felhasználói tapasztalatokra kíváncsiak – közölte Tom Barclay, a Flash Prfessional részleg vezető termékmenedzsere.

A megjelenés külön érdekessége, hogy ezzel az eszközzel a formátumháborúban az Adobe ellenfelének számító, a Flasht száműző Apple platformjára, az iOS-re fejlesztő szakemberek egy ilyen szoftverrel új, több lehetőséget nyújtó eszközhöz juthatnak, így a sebezhetősége miatt kitiltott flashes anyagok megjelenhetnek az iPadeken és az iPhone-okon is.

Barclay közölte azt is, hogy a konverter nem fordítja át a Flash minden elemét: a teljes dizájn és grafikus animációk gond nélkül átültethetőek, de az úgynevezett keverési módok (blend modes) és szűrők, valamint az audio, a video és az ActionScript nem fordítható vele. A Wallaby kimenetén valójában egy kombinált, a HTML, az SVG és a CSS elemeit tartalmazó adatcsomag jelenik meg: a vektorgrafikákat SVG-be, a bitmap képeket képelemekre és JPEG fájlokba, a szövegeket pedig bekezdéselemekre vagy SVG-szövegre alakítja át. A technológia részletes leírása a kiadási megjegyzésekben olvasható.

A fejlesztők kezdetben egyszerű bannerek és más animációk konvertálását tűzték ki célul, de a jövőben jelentősen ki akarják bővíteni a program képességeit. Az eredményeket eddig a Safari és a Chrome böngészővel tesztelték (WebKit), de előzetes vizsgálatok folynak már a Firefoxszal és az Operával is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Adobe

Azóta történt

Előzmények