Megafrissítést adott ki az Adobe a Readerhez és az Acrobathoz

Hirdetés

Az Adobe egy már jó ideje várt frissítést tett közzé tegnap: a cég népszerű és elterjedt PDF-olvasójában, a Readerben, illetve az Acrobatban 23 rést foltoztak be, ezek közül a többségük biztonságilag súlyosnak, „kritikusnak” számított, ráadásul minimum egy hónapja ismertek voltak a sebezhetőségek, így a crackerek dokumentáltan ki is használták ezeket. A 23 javítás a második legnagyobb ilyen akció a cég történetében, ennél nagyobb csomag csak tavaly októberben érkezett, akkor 29 hibát javítottak.

Habár a vállalat nemrég megígérte, hogy teljesen átalakítják a frissítési mechanizmusukat, a gyorsaságon alig tudtak változtatni, pedig manapság a tömegesen használt szoftvereket készítő cégek közül az Adobe-nak a legrosszabb a reputációja: az elterjedtség miatt az egyik kiemelt célpontnak számítanak a crackerek körében, ám erre a vállalat még mindig nincs felkészülve, ugyanis az eddigi tapasztalatok alapján roppant lassan reagálnak a figyelmeztetésekre, hetekig, hónapokig megmaradnak a feltárt sebezhetőségek. Ám az biztató, hogy a most javított sérülékenységek közül néhány fontosat csak az elmúlt hónapban fedeztek fel, így ezek esetében valóban dicséretesen gyorsan léptek. Igen komoly lépés lenne biztonságilag, ha az Adobe végre bevezetné az úgynevezett „védett módot”, ami a máshonnan már ismerős sandbox-technológiával óvná a felhasználók gépeit, ám erről egyelőre még csak ígéretek olvashatóak, állítólag a hónap végén fogják bemutatni a fejlesztést.

Ha a szoftver nem ajánlja fel indításkor az automatikus frissítést, akkor a javítások elérhetőek a programból a "frissítések keresése" funkcióval, illetve közvetlenül is az Adobe weboldaláról.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Adobe

Azóta történt

Előzmények