Interaktív 3D-s illusztrációk a PDF-fájlokban

Roppant érdekes fejlesztésről tudósítottak ma az ausztrál lapok: egy tudóscsoport a melbourne-i Swinburne Műszaki Egyetemen egy olyan szoftvert készített, mellyel a PDF-formátumban készített publikációk háromdimenzióssá bővíthetőek.

David Barnes és Christopher Fluke, az asztrofizikai és a nagy teljesítményű számítógépekkel foglalkozó tanszék munkatársai vezetésével egy olyan program készült az egyetemen, melynek segítségével interaktív háromdimenziós illusztrációk helyezhetőek el az Adobe népszerű, a tudományos közlemények készítésekor előszeretettel használt formátumában mentett dokumentumokban. A kutatókat az inspirálta, hogy a tudományos publikációk formája nem követte az elmúlt évek hihetetlen technológiai fejlődését, s valójában még mindig a papíralapú, kétdimenziós megjelenítés az uralkodó.

Adobe 3D

A kutatók szakterülete természetesen módon hozta elő az ilyen igényt, hiszen a csillagászati kutatások eredményeinek bemutatása sokkal hatékonyabb lehet, ha a csillagászati objektumok, a galaxisok által felvetett problémák bemutatására olyan beágyazott 3D-s illusztrációk kerülhetnek a fájlokba, melyeket olvasó elforgathat, körbenézhet, s így világosabb számára a magyarázat. S habár a tudósok az asztrofizikai kutatások bemutatására fejlesztették ki a technológiát – melytől a plasztikusabb ábrázolás következtében a közölt eredmények hatékonyabb ellenőrizhetőségét, s új, az olvasóktól származó ötleteket, felismeréseket lehet várni –, az már most nyilvánvaló, hogy az eredményeket számtalan más tudományos (és nem tudományos) területen is ki lehet majd használni.

Adobe 3D

A technológia a háromdimenziós megjelenítésre kifejlesztett S2PLOT programozásra épül, s az ausztrál kutatók azt érték most el, hogy mindez beépíthető legyen a PDF-dokumentumokba; s mivel a 8-as verziótól kezdve az Adobe Reader támogatja a 3D-s megjelenítést, semmi akadálya az új technológia hasznos kiaknázásának.

A kutatók által készített mintafájl letölthető az egyetem weboldaláról (megtekintéséhez természetesen minimum Adobe Reader 8 szükséges).

  • Kapcsolódó cégek:
  • Adobe

Azóta történt

Előzmények