Hirdetés

Végre egy jó döntés az Adobe-tól

Az egyik érintett, a NETLOCK Kft. hívta fel arra a figyelmet, hogy az Adobe szoftverei immár az alapértelmezett beállításokkal elfogadják az Európai Unió területén működő, bejegyzett szolgáltatók minősített tanúsítványait és időbélyegeit – áll az Adobe Systems közleményében. Ez azt jelenti, hogy a hazai hitelesítésszolgáltatók által kibocsátott minősített tanúsítványokkal hitelesített PDF dokumentumok (például: e-számlák, szerződések stb.) a megnyitás pillanatában automatikusan ellenőrzésre kerülnek. Ezt korábban csak külön beállításokkal érhették el a felhasználók az Adobe programokban.

Hirdetés

„Technikai jellegű változásnak tűnhet ez az előrelépés, de az Adobe döntése túlmutat ezen. Az Európai Unió és az európai szolgáltatók e-kereskedelem területén végzett interoperabilitási törekvéseit is elismeri mindezzel az amerikai gyártó. Az Adobe Reader elterjedtsége miatt tulajdonképpen globális szolgáltatóvá váltak az európai hitelesítők. Gyakorlati haszna mindennek pedig már kézzelfogható: több tízezer e-számla és dokumentum ellenőrzése vált gyorsabbá és egyszerűbbé. Azt reméljük, hogy ez a változás előrelendíti majd a hazai digitális evolúciót és még több cég tereli majd át a digitális világba az eddig papíron zajló folyamatokat” – mondta el Molnár Ferenc, a NETLOCK Kft. ügyvezetője.

Mit jelent az Adobe döntése?

Az Adobe Reader – alapbeállítás szerint – eddig csak a belső nyilvántartásában szereplő hitelesítésszolgáltatók által kiadott tanúsítványokkal ellenőrizhető aláírásokat és időbélyegeket fogadta el érvényesként. Külön beállítással megoldható volt, hogy az operációs rendszer hitelesítésszolgáltatói nyilvántartására támaszkodjon a program (ebben már régebben is szerepelt a NETLOCK és magyar kiadók is). Ez a lépés egyrészt kényelmetlen volt, másrészt nem kívánatos mellékhatásokkal is járhatott, mert kellő körültekintés nélkül nem megfelelő biztonságú tanúsítványok is bekerülhettek az elfogadottak körébe.

Hogyan hitelesíthető egy dokumentum elektronikusan?

A Magyarországon használt elektronikusan hitelesített dokumentumok jelentős részét az egyedi felhasználók (pl. ügyvédek, könyvelők) vagy kisebb vállalatok a számukra készített kártyával, és egy, a számítógépre telepített szoftver segítségével írhatják alá. Jogilag pontosan ugyanúgy működik mindez, mint amikor egy pecsétet és aláírást helyezünk el egy szerződésre, csak éppen a folyamat a digitális térben zajlik. A nagyobb szervezeteknél – ahol tömegesen merül fel a digitális hitelesítés igénye – szerveroldali hitelesítési szolgáltatás is létezik.

Azóta történt

Előzmények