Az Adobe Lightroom 4 újdonságai

Több mint 10 000 expozíció, x évnyi digitális anyag és persze rengeteg mappa dátumozva, névvel, név nélkül, részben DVD-re archiválva, főleg családi fényképekkel tűzdelve – ezzel a készlettel kezdtem el az Adobe Lightroom 4 tesztelését. Igazából előbb ismertem meg a 4-es verziót, és azután telepítettem a 3.4-est azért, hogy megfelelően rálássak az újításokra.

Hirdetés

Aki számára ismeretlen a Lightroom név, annak alapjában véve azt mondanám, hogy egy profi képkezelő szoftver a teljesség igényével. A képszerkesztést értem ez alatt, nem a manipulációt. Hihetetlenül jól kezel nagyobb tömegű képhalmazt, könnyen kereshetővé téve a képeket. Mindezt úgy érhetjük el, hogy saját igényünkre szabjuk lightroomos galériánkat kulcsszavazással, metaadatok beállításával. Különösen jó, hogy virtuális kollekciókat hozhatunk létre az általunk gyakran használt képekből.

Nálam ez például a textúráknál nagyon hasznos tud lenni. A 4-es verzióban ez már a Map modullal bővül, tehát hely szerint is kategorizálhatjuk képeinket, ami nagyon látványos és hasznos funkció lehet. A Lightroom lehetőséget biztosít a Facebook- és Flickr-fiókokkal való összekötéshez, ezzel meggyorsíthatjuk, egyszerűsíthetjük online jelenlétünket. Természetesen tudja azokat a képszerkesztő funkciókat, ami minden hivatásos vagy hobbifotós elengedhetetlen kelléke. Hiszen nem mindig sikerül az a tökéletes kép abban a bizonyos időpontban, valljuk be őszintén. A 4-es verzió egyik újítása a csúcsfények-árnyékok részletgazdag beállítása, ennek elérésére az Adobe új algoritmust fejlesztett ki. Szerencsére sikerült repertoáromból egy olyan képet választani, amellyel ennek működését tökéletesen bemutathatom. Íme egy fekete motor, amiből ennyi látszik:


Egyszerű jpg, semmi camera RAW információ, megfelelő tesztalany.

Irány a Highligts, Shadow beállítás. Fények le, árnyék fel, és azt hiszem, kezdtem azt gondolni, hogy álmodom, kis túlzással. A Photoshopban is használtam már hasonló funkciókat, de ennyire egyszerűen és gyorsan talán még ott sem értem el eredményt. A fejlesztők arra is gondoltak, hogy ha ezeket a beállításokat a további képeinken is szeretnénk alkalmazni, akkor itt van a Copy/Paste funkció, és lám: a többi alulkomponált kép is életre kel.


Csúcsfény-árnyék beállítás


Láss csodát: előhoztuk a fekete parípát

Hasznos újdonság a 4-es Lightroomban, hogy lehetőségünk van a kromatikus aberráció, azaz az esetenként a tárgyak szélein megjelenő magentás színeltérés eltávolítására vagy legalábbis csökkentésére. Szintén új a fehéregyensúly beállítása ecset segítségével, tehát a kép területeinek fehéregyensúlyát külön-külön állíthatjuk.

A kép akár minden egyes területét külön ecsetbeállítással módosíthatjuk. A motort, a motoros kabátját és a földet is ezzel a funkcióval módosítottam. A motort pedig Noise Reduction (zajszűrő) funkcióval kezeltem, annak érdekében, hogy a tónusállításokból eredő zajosodást csökkentsem. A végeredmény egy fekete motor, amin szépen kivehetőek a részletek is. Természetesen sokat lehet-lehetne kísérletezni a legoptimálisabb beállításokkal.


Motor ecsettel kijelölve


Végeredmény

Most pedig jön az egyik kedvencem, a Map modul, használatához élő internetkapcsolat szükséges, erre figyeljünk. Ez a GPS-sel ellátott készülékek által rögzített geokódokat ki tudja olvasni, így akár egy képes útinaplót is készíthetünk.


Lightroom4 Map

Megemlíteném még az újdonságnak számító fotóalbum-készítő funkciót. Itt lehetőségünk van PDF-alapú, illetve Blurb-ös fotókönyv létrehozására. A kedvenc képeinket fogd és vidd módszerrel helyezhetjük a kíván pozícióba, vagy Auto Layout funkcióval létrehozunk egy vázat a kiválasztott képeinknek.

Körülbelül egy hétig használtam a szoftvert, és ez idő alatt mindig tanultam valami újat. Személy szerint az árnyék-fény kezelés tetszik, és természetesen a képkeresés is, néhány képem, amit több éve fotóztam, ott csücsült elfeledve, most újra felfedeztem.

Szántó Szabolcs
HAUG-tag

  • Kapcsolódó cégek:
  • Adobe

Azóta történt

Előzmények