Az Adobe megöli a mobilos Flash Playert

Az Adobe leállítja a Flash Player mobiltelefonokon futó változatának fejlesztését, és eltávolítja a plugint a Google Play áruházból is. A vállalat az Apple elutasítása után végül az Android rendszeren találta meg a helyét és biztosította 2007 óta a „teljes felhasználói élményt”, amit a felhasználóbázis kétharmada örömmel ki is használt. A végleges döntést még júniusban hozta meg a cég, az ok pedig az Android 4.1-nél (Jelly Beannél) jelentkező „beszámíthatatlan viselkedés” volt. Az Adobe a jelenlegi felhasználókat is arra biztatja, hogy töröljék le készülékeikről a megoldást. Annak ellenére, hogy a fejlesztés nem folytatódik sem Androidra, sem Symbianra, sem Blackberryre, 2013-ig még érkeznek biztonsági frissítések a jelenlegi verzióra.

Hirdetés

Nyugdíjazott technológia

A vállalat műszaki igazgatója, Kevin Lynch a BBC-nek adott interjújában azt mondta: „túl teoretikus” lenne azt találgatni, hogy nagyobb támogatás mellett a mobilos plugin fejlesztése másként alakult-e volna. Amit viszont biztosan tudni és nem mellesleg a cég nyomatékosan ki is jelentette, az az, hogy a PC-n a Flasht a jövőben is fejleszteni és támogatni fogja: „A Flashsel két területre fókuszálunk: az egyik a konzol minőségű játékok élménye – a technológiánk tényleg elhozza a mai konzolokon tapasztalható látványt a webre, ráadásul a Flash által sokkal több ember érhető el, mint a játékkonzolokkal. A másik terület a prémium minőségű másolásvédelem biztosítása az olyan felhasználók (például filmgyártók, kiadók) számára, akik szeretnék a neten terjeszteni műsoraikat abban a tudatban, hogy azok védve vannak”. Lynch hozzátette, hogy ezeknek az innovációknak egy része átszivárog majd a HTML5-be.

Felhasználói visszajelzések

Nem hagyhatták szó nélkül a felhasználók az Adobe lépését. A Google Playen megjelent, nemrég felkerült hozzászólásokból egyértelműen kiderül, hogy nem örülnek a mobilos Flash Player leállításának. Az egyik kommentelő véleménye szerint a lépés nemhogy korai, de kész „kereskedelmi öngyilkosság” is. Egy másik véleménynyilvánító csalódottságát fejezte ki a fórumon: panaszában kifejti, hogy csak és kizárólag a Flash-lejátszás lehetősége miatt választott Android-alapú készüléket az iPaddel szemben. Többek állítják azt, hogy a Flash-támogatás volt a legnagyobb különbség a Google és Apple megoldása között – e gondolatmenet szerint enélkül az érintett mobileszeközök „képtelenek” a webes tartalom megjelenítésére. Többen azt is megemlítették, hogy bizonyos alkalmazások, mint például a BBC iPlayere is Flasht igényelnek. A lap a kommentekre reagálva biztosította a felhasználókat, hogy az Adobe-val együtt dolgoznak egy olyan alternatív megoldáson, amivel a jövőben is működőképes maradhat az alkalmazásuk.

Azóta történt

Előzmények