Hirdetés

Perbe foghatják az AdBlock Plus gyártóját

Helyi lapok számoltak be arról, hogy egy francia kiadói csoport állítólag arra készül, hogy nagy internetes cégek támogatásával beperelje a világszerte népszerű reklámszűrő szoftver, az AdBlock Plus gyártóját, mivel úgy ítélik meg, hogy az Eyeo terméke komoly anyagi károkat okoz nekik. Ha így történik, akkor a német példát követik, mivel a híradások szerint idén nyáron hasonló szakmai szervezetek a müncheni bíróságon pert indítottak az Eyeo ellen.

A L’Echos riportja hivatkozik egy közleményre, melyet az internetes hirdetésekkel foglalkozó nemzetközi szövetség (Interactive Advertising Bureau – IAB) francia tagozata, illetve egy tartalomgyártói és kiadói szervezet, a GESTE jegyez. Ebben azt írják, hogy mérlegelik a jogi lehetőségeket, de egyelőre még nem született döntés arról, hogy konkrét lépéseket is tesznek-e.

Valószínű, hogy jelen esetben nem is igazán arról van szó vagy lesz szó az esetleges perben, hogy az AdBlock Plus nem jeleníti meg a reklámokat a weboldalakon, hanem sokkal inkább arról, hogy bizonyos esetekben igen. Az Eyeo ugyanis egy olyan üzleti modellt alakított ki, melyben fontos szerepe van egy (egyébként kikapcsolható, konfigurálható) alapbeállításnak: „A visszafogott reklámok nem kerülnek szűrésre a honlapok támogatása érdekében”.

Ez azt jelenti, hogy kérésre az adott weboldal felkerülhet az engedélyezési listára. Habár a legtöbb esetben a kérés teljesítése díjmentes, de egyes cégektől az Eyeo pénzt kér a szűrés feloldásáért – a közelmúltban például a Google kötött kisebb felháborodást okozó szerződést a céggel. A gyártó szerint ez ugyan némiképp szembemegy az eredeti célokkal, ám a vállalkozás fenntartásához szükségesek a bevételek. Összefoglalva: elképzelhető, hogy a francia tartalom-előállítók itt akarnak fogást találni, ugyanis szerintük ez egyfajta zsarolás, jogtalan és tisztességtelen üzleti gyakorlat.

Azóta történt

Előzmények