Adatvédelmi tanóra ma este a Toldi moziban

2006 áprilisában döntötte el az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága, hogy minden év január 28-a legyen Adatvédelmi Nap. Az utóbbi években a magánélet tiszteletben tartásával és az adatvédelemmel kapcsolatos kérdések szinte le sem kerültek az újságok címlapjairól. A technológia robbanásszerű fejlődésnek indult, és gyökeres változást jelentett, hogy immár az árucikkek és szolgáltatások vásárlása is a személyes adatok felhasználásával történik. Ez különösen az internetes környezetre vonatkozik – a banki szolgáltatásoktól és az utazástól egészen a közösségi oldalakig.

Hirdetés

A társadalmunk biztonságának szavatolásához úgyszintén szükséges a személyes adatok megosztása. Napjainkra könnyebbé és gyorsabbá vált az információcsere a világ különböző részei között is. Megeshet, hogy valaki egy németországi honlapon tárolt szoftver segítségével hozza létre személyes adatokat is tartalmazó dokumentumait (emailjeit, fényképeit, elektronikus naptárát), ezeket az adatokat Indiában dolgozzák fel, Lengyelországban tárolják, majd egy olasz állampolgár fér hozzájuk Spanyolországban. Az egész világra kiterjedő információáramlás ilyen gyors ütemű növekedése komoly kihívást jelent az egyének személyes adataik tiszteletben tartásához való jogának biztosítása szempontjából. Az EU adatvédelmi irányelvének 2011-re tervezett korszerűsítése érzékelhetően sürgőssé vált, s ezt jól tudják az illetékes döntéshozók Brüsszelben is.

Ezen a héten a már hagyományokkal is bíró nap kapcsán több rendezvény foglalkozik a témakör időszerű kérdéseivel, s a szokásokhoz híven az informatikai rendszerekhez kötődő adatvédelem  is fókuszba kerül ezeken az eseményeken. Az egyre fenyegetőbb veszélyeket és ezek megelőzését segítő technológiákat elemző és bemutató hazai és néhány hónapja már nemzetközivé is lett PET Portál és Blog szerkesztői az Eötvös Károly Intézettel és a Jövőképp! nevű egyetemi egyesülettel közösen ma (pénteken) este a budapesti Toldi moziban (Bajcsy-Zsilinszky út 34. kezdés: 17:30) tartják NE HAGYD, HOGY WEBREVÁGJANAK! című programjukat, melyre szeretettel várják a téma iránt érdeklődő fiatalokat. A rendezvény nyilvános és ingyenes.

Akik elmennek, megtekinthetik a BROAD nemzetközi projekt keretében készült rövidfilmeket, továbbá bemutatják egy kiállítás keretében a BROAD pályázatra érkezett kreatív alkotásokat is (február 4-ig lehet a tárlatot megtekinteni!). A vetítés és kiállítás mellett beszélgetés is lesz az alkotókkal a magánélet értékeiről, sőt az est folyamán egy meglepetés filmvetítésre is sor kerül egy középiskolás és médiaszakos diákoknak különösen ajánlott, rendhagyó óra keretében (kezdés: 19:00), de erről előre természetesen most még nem beszélhetünk.

Azóta történt

Előzmények