Adattárolás DNS-ben, azonosítónak emberi IP

Elgondolkodtató írás jelent meg a Forbes oldalán kedden. Theo Priestly arról elmélkedik, hogy tíz éven belül minden embernek személyre szabott IP címe lesz (HIP). Már a felütés is izgalmas, amiben az IPv4 korlátait a fosszilis üzemanyagok jövőjével állítja párhuzamba, de az igazi érdekesség az, hogy szerinte 2025-re az útlevél, TAJ szám, adószám, jogosítvány és személyi igazolvány helyett egyetlen HIP azonosítónk lesz.

Hirdetés

A feltételezést arra alapozza, hogy ha egy egyszerű chipet az emberi testbe ültetünk, vagy az információkat a sejtekbe kódoljuk, akkor elvileg minden ember, és a hozzájuk tartozó eszközök követhetővé válnak, azonosíthatóak lesznek. A viselhető eszközök evolúciójába szerinte a fentiek könnyedén beleférnek.

Theo Priestly
Theo Priestly [+]

Nem lesz szükség e-mail címre, telefonszámra, alkalmazotti azonosítóra, vagy jelszavakra – z egyetlen azonosító a HIP lesz Priestly szerint. Hozzáteszi, a lehetőségek beláthatatlanok, és biztosan nem állnak meg ezen a szinten: a DNS segítségével tízéves távlatban az adattárolás is megoldottá válhat, hiszen 1 gramm DNS-be két petabájt adat fér, és nem igényel sem karbantartást, sem áramot. Ne feledjük, a lazacok DNS-ét is használják már évek óta kísérleti szinten egyszer írható, sokszor olvasható adattárolásra.

Azóta történt

Előzmények