Az MIT tisztának tartja magát Aaron Swartz ügyében

Már jó ideje készült, és most megjelent az a szakértői jelentés, mely az egyetem vezetőjének utasítására azt vizsgálta meg, hogy milyen szerepet játszott a világ egyik vezető műszaki egyeteme, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) abban az eljárásban, melyet a szövetségi hatóságok a később öngyilkosságot elkövető hacker, Aaron Swartz ellen indítottak.

A 180 oldalas jelentés summája: az egyetem szerepe semlegesnek tekinthető az ügyben, ám ugyanakkor nem vették figyelembe a történtek hátterét, nem mutattak olyan megértést, ami kollégáktól elvárható, és némiképp az intézmény hagyományaival szembemenően viselkedtek.

Swartz ügyét az IT café oldalain is követtük. Mint köztudott, a hackerként, aktivistaként és az információszabadság elkötelezett híveként is ismert Swartz ellen azért folyt eljárás, mivel (a haláláról szintén megemlékező) JSTOR digitális könyvtárból jogosulatlanul töltött le és terjesztett ingyenesen olyan egyetemi kutatási anyagokat, amelyekhez legálisan csak előfizetéssel lehet hozzáférni. A 2008-ban már egy szövetségi bírósági archívumot is feltörő hacker összesen 4,8 millió cikket szerzett meg, ezért 2011 januárjában letartóztatták. Ugyanez év szeptemberében óvadék ellenében szabadlábra helyezték, és amennyiben a több számítógépes bűncselekményt is tartalmazó vádpontok alapján elítélték volna, akár 35 év börtönt, illetve egymillió dolláros büntetést is kaphatott volna. A történtek érdekessége, hogy az ügyben károsultként szereplő JSTOR egyáltalán nem erőltette a felelősségre vonást, az Aaron által közzétett anyagokat később ingyenessé tette, ám egy – sokak szerint karrierista és morális szempontból megkérdőjelezhetően viselkedő – ügyész mindenképp szenzációs pert akart, és – ugyancsak feltételezések szerint – ebben nagy segítségére volt az MIT korántsem munkatársát támogató, inkább vele ellenséges magatartása.

Swartz támogatói a belső jelentésből ugyanakkor azt olvassák ki, hogy az MIT-nek központi szerepe volt a hacker meghurcolásában – ezt némiképp alátámaszthatja az a tény is, hogy maga az eljárás is azok után indult meg, hogy a JSTOR panasza alapján az egyetem nyomozta le, hogy az intézményben honnan és ki teszi közzé a dokumentumokat, majd ők hívták ki emiatt a rendőrséget. Emellett a jelentés hiába állítja, hogy semlegesek voltak, az is világos, hogy szorosan együttműködtek a nyomozás során a szövetségi hatóságokkal. Aaron apja szerint még a semleges viselkedés sem lenne elfogadható, ugyanis az lett volna elvárható, hogy az MIT védje alkalmazottját, támogassa – akár jogi segítséggel is – az eljárás során, ám ezzel szemben, mintha ellendrukkerek lettek volna, kiszolgálták az ügyészt.

Előzmények