A Windows XP szívós jószág

Hirdetés

A Microsoftnál tegnap bejelentették, hogy a korábbi tervekkel ellentétben a Windows XP operációs rendszert nem 2008. január végéig, hanem jövő év júniusáig forgalmazzák.

A tájékoztatóban a döntés indoklásaként elmondták, hogy több számítógépgyártó is jelezte a vállalatnak, hogy sok vásárlójuk nem az új Vistát, hanem inkább a régi XP-t szeretné megvenni. A gyártók ugyanis egyelőre még nem tartják elég alkalmasnak a Vistát jelenlegi rendszereikre – a most létező eszközökkel és programokkal való kompatibilitás szerintük egyelőre hiányos –, emellett nagyon sok régebbi tervezésű számítógép jelentős felújításokra szorul, hogy futtatni tudja a nagyobb igényű Windows Vistát.

A Microsoft szakemberei ugyanakkor büszkén jelentették ki, hogy az eddigi leggyorsabban fogyó operációs rendszerük a Vista – június végéig több mint 60 millió licencet adtak el, s habár akceptálták a gyártók kérését, azért azt elmondták, hogy a Vista már most is kompatibilis az 50 legnépszerűbb alkalmazással, emellett több mint 2,2 millió eszközt képes kezelni.

Mike Nash, a Microsoft alelnöke annyit elismert, hogy „kissé nagyralátóak” voltak („We were a little ambitious…”), amikor a Vista indításakor úgy vélték, hogy az XP egy év alatt kifut, ám úgy tűnik, ez lassabb folyamat lesz.

A vállalat azt is bejelentette, hogy a fejlődő országoknak szánt olcsó számítógépeken használt Windows XP Starter Edition forgalmazását sem állítják le januárban, hanem 2010. június 30-áig továbbra is elérhetővé teszik.

Azóta történt

Előzmények