A Windows Vista felpörgette a PC-piacot

Hirdetés


Windows Vista: Csábító ajánlat

A Current Analysis elemzőcég csütörtöki jelentése szerint az ünnepi szezon utáni szokásos stagnálásra beállt PC-piacot robbanásszerűen élénkítette meg a Microsoft új operációs rendszerének, a Vistának január végi megjelenése.

Az Egyesült Államok PC-forgalmazóinak adatai alapján (a legnagyobbakat vizsgálták, a Best Buyt, a Circuit Cityt, a CompUSA-t, a Staplest és a Radio Shackot) készült elemzés szerint a február 3-án zárult héten a notebookok és az asztali gépek eladásainak száma az előző héthez képest 173 százalékos növekedést mutatott, míg az előző év hasonló időszakához képest 67 százalékkal több számítógépet adtak el a kereskedők.

Az adatokból az derül ki, hogy a vásárlók általában a Vista drágább verzióit keresik: a notebookok esetében az eladott gépek 76 százalékán (átlagáruk: 863 dollár) Vista Home Premium fut, míg a Vista Home Basicet az értékesített gépek mindössze 16 százalékára (átlagáruk: 616 dollár) telepítették. Az asztali gépeknél is hasonló arány tapasztalható, bár nem ekkora az eltérés az egyszerűbb és a kifinomultabb változatok között: itt 59 százalék a Premium, 33 százalék a Basic részesedése.

A Microsoft vezetői természetesen elégedetten vették tudomásul a piac kedvező reagálását a Vista megjelenésére, hiszen nem kevés olyan vélemény látott napvilágot az utóbbi időkben, melyek szerint hiába tartja a vállalat forradalmi lépésnek az új operációs rendszer megjelenését, sem a vállalatok, sem az egyéni felhasználók nem fognak egyhamar Vistára váltani.

Samir Bhavnani, a Current Analysis kutatási igazgatója szerint – megjegyezve, hogy ilyen rövid időszak alapján még nem lehet hosszú távra biztos előrejelzést adni – a vistás számítógépek iránti érdeklődés még tovább fog növekedni, mert – bár az elemzett hét eredményei is impozánsak – a vizsgált időszakban a kereskedők a Super Bowl miatt elsősorban a nagyképernyős televíziók eladására koncentráltak, ám a következőkben már teljes erővel a számítógépek értékesítésével foglalkoznak majd.

Azóta történt

Előzmények