„A web legnagyobb videokeresője leszünk”

Hirdetés


Ha a weben videók után kutatunk, akkor az egyik kézenfekvő választás a Blinkx.tv. S ez a kifejlett technológia most valószínűleg a Microsoftot fogja gazdagítani, akik az MSN és a Live.com oldalakba fogják integrálni a Blinkx technológiáját és adatbázisát. A megállapodást a Blinkx jelentette be ma. „Egyszerűen a web legnagyobb videokereső oldala akarunk lenni” – jelentette ki egy interjúban Suranga Chandratillake, a Blinkx egyik alapítója és technológiai vezetője.

A Blinkx már ma is ennek az iparágnak az egyik legsúlyosabb szereplője, keresőoldalán tallóz a BBC, a Fox, az MTV, a Sky News, a Reuters és a YouTube anyagaiból, s emellett még számtalan videoforrást kínál az érdeklődőknek. Jelen pillanatig több mint hatmillió órányi audio-, video- és tévéműsort indexelt a keresőoldal. A hirdetési bevételkiesést a Microsoft bérleti díjjal pótolja, melynek összege attól függ, hány látogató használja a Microsoft oldalain a Blinkx keresőrendszerét. „Ez az összeg a nullától a több millió dollárig terjedhet” – nyilatkozta Chandratillake, aki cége nevében az elmúlt hónapban a Lycosszal írt alá hasonló szerződést.

A Blinkx egyszerű keresőként indult, de ahogyan a sávszélesség növekedése mind elterjedtebbé tette az audio- és videotartalmakat, a vállalat fokozatosan erre helyezte a hangsúlyt, s a szöveges keresőeszközök helyett a hang- és képkereső eszközöket fejlesztette. A San Franciscó-i székhelyű vállalkozás hangfelismerő rendszert, kép- és kontextuselemzést használ arra, hogy egy adott képtalálatról eldönthessék, vajon embert, természeti környezetet vagy valami mást ábrázol. A Blinkx felhasználói kulcsszavak és szókapcsolatok alapján kereshetnek, s a találati eredményeket nem csak a cím vagy az azt körülvevő szöveges információ alapján rendszerezik, hanem a hangfelismerő rendszer kínálta adatok alapján is. A cég – a Google-tól vagy a YouTube-tól eltérően – tárolja a keresési információkat, a videókat viszont nem, s ez nem csak olcsóbbá teszi a működtetést, hanem ily módon megkerülnek bizonyos, a copyrightra vonatkozó szigorú előírásokat is.

Azóta történt

Előzmények