A Vista még mindig nem kapott szabad utat Európába

Hirdetés

Pénteken a Microsoft bejelentette, hogy engedélyezi a biztonsági szoftvereket gyártó cégeknek a Vista 64 bites verziójának kerneléhez való hozzáférést, hogy ezek a gyártók megvizsgálhassák biztonsági szempontokból a renszer magját. Emellett megígérték azt is, hogy a Vista Biztonsági Központjának bizonyos részeit letilthatóvá teszik, ha a felhasználók egy külső védelmi szoftvert akarnak gépükre telepíteni. (Sőt, a legutóbbi hírek szerint a Vista üdvözlő képernyőjére a szoftvergyártókhoz vezető linkeket is el fognak helyezni.) Mindezeket azért teszik meg, hogy a Vistával szemben kifogásokkal élő Európai Bizottság ne akadályozza az operációs rendszer európai bevezetését, s így az egész világon egy időben léphessenek a piacra új termékükkel.

Az Európai Bizottság pénteken közzétett válaszában arra figyelmeztette a Microsoftot, hogy ezek az intézkedések még nem elegendőek ahhoz, hogy a Vista működése által elkövetett jogsértéseket orvosolják. „A Bizottság még nem adott szabad utat a Vista terjesztésének”, mert – amint a Bizottság megállapította – a Microsoftnak még bizonyítania kell, hogy a Vista teljességgel megfelel az EB által elvárt követelményeknek, az európai versenyszabályoknak, különösen azoknak az alapelveknek, melyeket a Bizottság 2004 márciusában, a Windows XP kapcsán kimondott trösztellenes döntésében fektetett le.

A nyilatkozat ellenére az Európai Parlament néhány képviselője üdvözölte a látszólag tiltást tartalmazó állásfoglalást, mely szerintük már nem tiltja, csak a kisvállalkozások kárára késlelteti a Vista európai bevezetését. A közepes és kisvállalkozások kifejezetten megszenvedhetik a további késlekedést, nyilatkozta Chris Heaton-Harris képviselő, aki augusztusba Seattle-ben találkozott Steve Ballmerrel, a Microsoft vezérigazgatójával, mert személy szerint nem ért egyet az EB 2004-es döntésével.

Azóta történt

Előzmények