Hird​etés​

2018. április 22., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Tech rovat

A virtuális valóságban tanulhatnak a robotok

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Az OpenAI új algoritmusával úgy lehet új feladatot adni a gépeknek, hogy csak egyszer kell megmutatni nekik, mit várunk el.

Elég a virtuális valóságban elvégezni egy feladatot, hogy aztán a robot megtanulja utánozni. Elon Musk gépi intelligenciával foglalkozó nonprofit szervezete, az OpenAI olyan módszeren dolgozik, aminek a segítségével bárhonnan taníthatók lesznek a robotok, és elég egyszer megmutatni nekik, mit várunk el tőlük.

Az új algoritmus lehetővé teszi, hogy az ember a virtuális valóságon keresztül tanítson új feladatot a gépeknek, ezt one-shot imitation learningnek hívják. Az OpenAI bemutatójában színes kockákat pakoltak egymásra, a mesterséges intelligencia pedig különböző szituációkban is reprodukálni tudta az eredményt.

A tanulás módszertana nem korlátozódik kockákra, ezt csak a szemléltetés végett választották a kutatók. Az asztalon hat színes kockát helyeztek el, ezeket adott sorrendben helyezték egymásra a virtuális térben. A robot ezután különböző alapfelállásokból is megoldotta a feladatot, ezzel jelentősen egyszerűsítve a "kiképzés" folyamatát.

A látásért felelős hálózat a robot kamerájának segítségével feltérképezi a tárgyak pontos helyzetét (egy korábbi fejlesztés eredményeképp több ezer képszimuláció fut végig ilyenkor, különböző fény-, felület- és tárgyinformációkkal), a rendszert sosem valós képekkel tanítják.

Ezt követően az utánzásért felelős hálózat feldolgozza a konkrét cselekvéssort, részegységekre bontja, majd végre is hajtja a feladatokat. A toronyépítés során a gép úgy van programozva, hogy a tornyok helyét figyelmen kívül hagyhatja, a cél csak az adott sorrend és a magasság elérése. Ennek köszönhető, hogy alternatív kiindulási helyzetekből is képes reprodukálni az eredményt.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.