A virtuális infrastruktúra a megoldás

A Sun Microsystems szövetséget kötött a virtuális infrastruktúraszoftvereket fejlesztő VMware céggel, hogy ezzel is tovább támogassa a virtuális adatközpontok elterjedését. A megállapodás értelmében a Sun ezentúl a VMware kiszolgálóvirtualizációs szolgáltatásainak teljes körét kínálja a Sun Fire 64-bites x86 architektúrájú kiszolgálókon és a Sun StorEdge 6920 tárolórendszeren. A két cég emellett egy technológiai egyezményt is aláírt, amelynek keretében a Solaris 10 a jövőben virtuális operációs rendszerként működhet a VMware kiszolgálókra szánt és asztali gépes termékein.

A megállapodások egyik eredménye, hogy a Sun Fire kiszolgálókat vagy munkaállomásokat vásárló ügyfeleknek lehetőséget biztosít a konfigurációt kiegészítő virtualizációs szoftver megvásárlására. A VMware ESX Server olyan virtuális infrastruktúraszoftver, amely kritikus fontosságú környezetekben működő rendszerek particionálásra, konszolidálására és felügyeletére szolgál. Azzal, hogy a Sun Fire 64-bites x86 architektúrájú kiszolgálókra integrált VMware ESX Server támogatja a Solaris operációs rendszert, az informatikai szervezetek a Solaris 10 és Windows operációs rendszeren valamint az elterjedt Linux-disztribúciókon futó új szolgáltatásaikat ugyanazon a hardveren többféleképpen és könnyedén rendszerbe állíthatják, és ezzel növelhetik a kiszolgálók kihasználtságát. A Sun StorEdge 6920 – a Sun jól ismert, a középkategóriás tárolórendszere – jól kiegészíti a VMware ESX Servert, ezáltal az ügyfelek gazdaságos szerverkonszolidációt és a folyamatos üzletmenetet biztosító teherbíró rendszereket valósíthatnak meg.

„A virtualizáció nyitottá teszi a hálózatot, megszabadít az architekturális kötöttségektől, így elősegíti a szerverkonszolidációt. Ugyanakkor a virtuális infrastruktúra gyorsabban igazodik a változásokhoz, és jelentősen megkönnyíti, illetve olcsóbbá teszi a súlyos hibák utáni visszaállítást” – nyilatkozta Stephen Borcich, a Sun Microsystems alelnöke.

Számos ágazatra jellemző, hogy a vállalatok egy kiszolgálón csak egy üzleti alkalmazást vagy szolgáltatást futtatnak, így a Linux- vagy Windows-kiszolgálók hardverkapacitásának kevesebb, mint tizenöt százalékát használják ki. A virtuális infrastruktúrával az informatikai szervezetek rugalmasan állíthatják rendszerbe az új szolgáltatásokat, és könnyedén módosíthatják az egy adott szoftverszolgáltatáshoz rendelt erőforrások mennyiségét.

Előzmények