A vártnál többe került a kalózkodás

Egy 28 országban 18 hónapon keresztül folyó felmérés eredményeit közölte tegnapi számában a The Wall Street Journal, és megállapította, hogy az előzetes várakozásoknál jóval magasabb volt a filmipar idei kalózkodás miatti vesztesége. A felmérés egyébként 3 millió dollárba került.

A veszteségek nem csupán a jegyeleadások csökkenéséből adódnak, hanem a DVD-eladások mélyrepüléséből is, amely pedig a filmipar aranytojást tojó tyúkja lenne. Az eredmények azt mutatják, hogy a globális veszteség 6,1 milliárd dollárt volt a tavalyi évben, amely 75 százalékkal magasabb, mint az iparág szakértői által korábban becsült. Az Egyesült Államokban maga közel 1,3 milliárd dollárral vette ki a részét a teljes hiányzó összegből.

A felmérés egy-két közkeletű vélekedést is megingatott a témában, kiderült ugyanis, hogy ma már Mexikó a legnagyobb piac az Egyesült Államokból származó kalózkópiák számára, és a becslések szerint 483 millió dolláros generált veszteséggel megelőzi még a korábban mumusnak tartott Oroszországot és Kínát is.

A Journal beszámolója szerint az amerikai filmiparból bizonyos körök azt szerették volna elérni, hogy a felmérés eredménye titokban maradjon – ami legalábbis nehezen érthető, hiszen a filmkészítők jogvédő szervezetei eddig imádtak veszteségeikről beszélni. A felmérést készítő LEK Consultingnak a hollywoodi filmgyártók lobbiszervezete, az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) adta a megbízást. A Reuters hírügynökségnek még nem sikerült a hírrel kapcsolatban nyilatkozatra bírni az MPAA képviselőit.

Azóta történt

Előzmények