A vártnál jobban fáj majd a TSMC-nek a pár héttel korábbi gyárleállás

Még az előző hónap végén számoltunk be arról, hogy a leállt a gyártás a TSMC  Fab 14 B üzemében. Ennek az oka kémiai szennyeződés volt, ami a korábbi becslések szerint tízezer wafert tehetett tönkre. A vállalat új adatai alapján azonban akár harmincezer wafer is érintett lehet, vagyis az előzetes adatoknál jobban fog fájni a kiesés.

A TSMC a történtek miatt módosította az első negyedévre vonatkozó pénzügyi előrejelzéseit, így 550 millió dollárral kevesebb bevételre számítanak. A cég viszont úgy kalkulál, hogy a második negyedévben ezt visszahozzák, mivel ekkor teljesíteni fogják a most kieső megrendeléseket. Mindezek mellett a tajvani vállalat bizonyos, eredetileg a második negyedévre tervezett gyártási folyamatokat előrehoz az első negyedévre, ami 230 millió dollárnyi extra bevételt fog jelenteni.

A szóban forgó, Fab 14 B jelölésű üzemben egyébként 12 és 16 nm-es node-on gyártott NVIDIA, HiSilicon (Huawei), illetve MediaTek termékek készülnek. Más partnert a bérgyártó korábban nem emelt ki, de meg nem nevezett kisebb cégek még érintettek lehetnek.