A várakozásoknál jobb eredmények a Siemensnél

Hirdetés

A Siemens AG részvényének árfolyama 2,3 százalékkal emelkedett tegnap délelőtt, miután a német elektronikai és nehézipari csoport a nagyszabású átszervezés és a mobilkészülék-értékesítés növekedése nyomán a várakozásokat meghaladó eredményekről számolt be. A nettó nyereség 39 százalékkal, 726 millió euróra nőtt az üzleti év decemberrel zárult első negyedében, noha a Dow Jones elemzői csak 661 millióra számítottak. Az üzemi nyereség 24 százalékkal emelkedett, az árbevétel azonban 3 százalékkal, 18,33 milliárd euróra apadt, elmaradva a 18,7 milliárd eurós várakozástól. A 20,5 milliárd eurós rendelésállomány ugyanakkor felülmúlta a várakozásokat. A csoport az utóbbi két évben a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt 35 ezer főt volt kénytelen elbocsátani, és számos érdekeltségét eladta; a múlt héten az Infineon chipgyártóban 19 százalékra, azaz a felére csökkentette tulajdoni hányadát.

Az üzletágak közül a Siemens Mobile, a világ negyedik legnagyobb mobilkészülék-gyártója rekordmennyiségű, 15,2 millió készüléket adott el, elsősorban az SL55 és az MC60 modellek sikere nyomán, és üzemi profitja a duplájára, 123 millió euróra ugrott. A világpiaci részesedés tekintetében megközelítette a harmadik helyen álló Samsungot. A legnyereségesebb az orvosi részleg volt, ahol az üzemi profit több mint 30 százalékkal, 327 millió euróra nőtt, annak ellenére, hogy egyik fő piacán, az USA-ban az euró erősödése miatt tizedével apadt az árbevétele. Az erőművi berendezések gyártása egyelőre megszenvedi a francia Alstomtól tavaly megvett turbinaüzletág integrálását: az üzemi profit 40 százalékkal, 245 millióra esett. Heinrich von Pierer vezérigazgató arra számít, hogy a folyó negyedévben az euró átlagosan 1,30 dolláros árfolyama esetén is emelkedik az árbevétel és két számjegyű ütemben bővül a nettó nyereség.

A Siemens – honlapja szerint – több mint tíz üzletágával van jelen Magyarországon, s mintegy ezer embert foglalkoztat itt. A legfontosabb a divíziók között a távközlési rendszerek és berendezések gyártása, az energiatermelés, energiaátvitel és -elosztás, az egészségügyi informatikai rendszerek kiépítése és működtetése, az ipari megoldások és szolgáltatások nyújtása, illetve a közlekedési rendszerek gyártása és értékesítése.

Azóta történt

Előzmények