A TSMC és a Foxconn is szemet vetett az ARM-ra?

Az előző hónap közepén írtunk arról, hogy megválhat az ARM-tól a SoftBank, és az NVIDIA személyében van is érdeklődő. Azóta a hírek csak úgy repkednek a témában, már a Samsungot is belekeverték, de a dél-koreai óriáscég állítólag inkább pár százaléknyi részesedést szeretne, a teljes felvásárlást nem vállalnák.

A Nikkei Asian Review friss riportja szerint azonban vannak új nevek a listán, ugyanis a TSMC és a Foxconn is érdeklődik. Ez logikus is, hiszen az említett cégek számára fontos, hogy az ARM üzleti modellje ne változzon meg, ugyanis ebből saját maguk is jelentős hasznot generálnak. Emiatt egy felvásárlásban ugyan nem feltétlenül érdekeltek, de az ARM-ba való befektetésben mindenképpen. A probléma ugyanis az, hogy a SoftBank komoly adósságot halmozott fel az elmúlt időszakban, így financiálisan nehéz helyzetben vannak, miután a WeWorkkel kapcsolatos üzletük nem jött be, azaz értékleírást voltak kénytelenek elkönyvelni.

A hírek szerint a TSMC és a Foxconn akár egy konzorcium részeként is összefognának az ARM-ért, elvégre védeniük kell a saját üzletüket, vagyis kritikus szempont biztosítani azt, hogy az ARM üzleti modellje ne módosuljon. Ebből a szempontból az NVIDIA lehet a probléma, hiszen a zöldek hajlandók lennének a teljes felvásárlásra, akkor is, ha az nagyon-nagyon sok pénzt emésztene fel. Ezen viszont a TSMC és a Foxconn veszíthet, hiszen kérdéses, hogy a viszonylag szabad licencelési modellt megtartaná-e az NVIDIA.

A felvásárlás egyébként sok szempontból nagyon kockázatos. Az ARM működési modellje a hosszabb távú megtérülésre épül. Részben ez is a SoftBank problémája, hiszen 32 milliárd dollárt fizettek a cégért, miközben nagyon lassan látnak belőle pénzt. Ráadásul egy új akvizíció bizonyosan nem lenne ennyire "olcsó", elvégre jobbak lettek az ARM kilátásai, vagyis reálisan a mostani ár inkább 40-50 milliárd dollár közé eshet, hacsak egy licitháború nem viszi még feljebb. Ez ugyan hitelből finanszírozható, de nem véletlen, hogy óvatos az érdeklődés, mivel az ARM nem arra van berendezkedve, hogy egy ekkora kiadást rövidebb távon ki tudjon termelni. Ezzel szemben a hitelt vissza kell majd fizetni.