A Transmeta feladta

A Transmeta felhagy az energiatakarékos mikroprocesszorok fejlesztésével, ehelyett szellemi tulajdonának licenceléséből próbál fennmaradni – áll a vállalat lényegi strukturális változásokat részletező tegnapi közleményében. Az átalakulás levezénylése a Matthew R. Perryt azonnali hatállyal leváltó új elnök-vezérigazgató – a cégnél korábban marketingfőnökként dolgozó – Arthur L. Swift feladata lesz.

Hirdetés

Keresem az utam

Arthur L. Swift
Arthur L. Swift

Az évek óta pénzügyi gondokkal küszködő vállalat átszervezése már hónapok óta a levegőben lógott, ahogy az is sejthető volt, hogy a folyamatnak a mikroprocesszorok lesznek az áldozatai. Az 1995-ben alapított és a tőzsdére 2000-ben bevezetett Transmeta a története során még nem volt nyereséges. A kaliforniai processzortervező vállalat az elmúlt négy évben több mint 600 millió dollárnyi veszteséget halmozott fel, harmadik pénzügyi negyedévét történetesen 7 millió dollár árbevétel mellett 27,5 millió dolláros mínusszal zárta. Miközben az Intel és az Advanced Micro Devices újabb és újabb alacsony fogyasztású mobil chipekkel rukkolnak elő, a Transmeta folyamatosan újabb és újabb csúszásokról és gyártási nehézségekről volt kénytelen beszámolni.

A vállalat első chipje, a Crusoe megalkotásakor a VLIW (Very Long Instruction Word – hosszú utasításszavú) architektúra mellett tette le a voksát, mely ritkaságszámba megy az általános célú processzorok mezőnyében. (Az Intel szintén nem kasszasiker Itanium lapkája épült hasonló tervezési elvek szerint.) Ennek a döntésnek az volt a hátulütője, hogy a processzor nem volt kompatibilis a pc-khez írt x86-os szoftverekkel: az együttműködést – melynek biztosítása a piaci újonc számára létkérdés volt – a lapkába integrált ún. code-morphing fordítószoftver biztosítja. Ugyanakkor ez a megoldás lehetővé tette a tranzisztorok számának és a chip bonyolultságának a csökkentését, ami alacsonyabb fogyasztással jár.

Nem volt életképes

Sajnos a szimpatikus elméletet nem igazolta a gyakorlat. Minthogy a szoftver nem volt képes felvenni a versenyt a kézzel optimalizált hardverrel, a Crusoe teljesítménye elmaradt a várttól. A későbbi generációk fejlesztése során – továbbra is megtartva a VLIW-alapokat – a Transmeta elsősorban a lóerő növelésére koncentrált. Nem eredménytelenül, hiszen az Efficeon már jóval versenyképesebb teljesítményt nyújt, mint a neves hajótöröttről elnevezett elődje. A fejlesztések azonban többnyire csak jelentős késéssel öltöttek testet, a vállalatnak ugyanis nem volt szerencséje a processzorait gyártó partnereivel.

Most pedig bedobta a törülközőt. A cég – a készletek értékesítése után – felhagy a 130 nanométeres csíkszélességgel gyártott Crusoe és Efficeon lapkák forgalmazásával, és a fejlettebb, 90 nanométeres chipek egyes változatait is csupán néhány ügyfelének szállítja majd; a chipfejlesztés helyett a sokkal kifizetődőbbnek bizonyuló technológialicencelésre koncentrál. Eddig három vállalat – az NEC, a Fujitsu és a Sony – vásárolta meg a LongRun2 névre keresztelt energiatakarékos megoldás használati jogait. Ráadásul az új Transmeta további bevételeket vár szakembergárdája bérbeadásától. Legalábbis ebbe az irányba mutat, hogy a Sonyval tegnap kötött megállapodás értelmében a vállalat több mint 100 mérnöke dolgozik majd a japán óriásnál a LongRun2 implementálásán és egyéb közös fejlesztéseken.

Az átalakulás áldozatokkal is jár. A Transmeta 67 dolgozójától válik meg – ezt követően világszerte 208 alkalmazottal működik majd tovább.

Azóta történt

Előzmények