A Toshibát árkartell miatt büntették meg

Tavaly decemberében jelentette be Eric Schneidermann New York állambeli főügyész, hogy nyolc szövetségi tagállam keresetének következtében hét nagy, ázsiai székhelyű technológiai céget büntettek meg, mivel a vállalatok háttéralkuk folyamán megegyeztek a televíziókba, a számítógépek monitorjaiba, illetve a laptopokba szerelhető TFT-LCD-képernyők árszabásában, vagyis árkartell tevékenységet folytattak az Egyesült Államok piacán.

A Chi Mei Innolux, a Chunghwa Picture Tubes, az Epson Imaging Devices, a HannStar Display, a Hitachi Displays, a Samsung Electronics és a Sharp, valamint leányvállalataik beleegyeztek, hogy összesen 538 millió dolláros kártérítést kötelesek fizetni. Ebből az összegből a 501 millió dollárt a megkárosított minősített vásárlók kapnak, a maradékot pedig a termékekből vásárló állami és közintézmények. A beperelt hét cégből öt abba is beleegyezett, hogy további 14 millió dollárt az eljárási és a perköltségek megfizetésére fordítanak.

Az ellenálló cégek közül az egyik a Toshiba, mely a San Franciscó-i szövetségi bíróságon próbált harcolni a vádak ellen. A meghallgatás végeredményként a japán vállalatnak most 70 millió dollár kártérítést kell a fogyasztók felé visszatérítenie, plusz 17 millió dollárt azon gyártóknak, akik a cég LCD-paneljeit használták fel saját termékeikhez. Bruce L. Simmon, a felperesek tanácsadója nyilatkozatában a tárgyalás pozitív kimenetelének örül: „Az esküdtszék elutasította a Toshiba védőbeszédét, amitől az ügy egyike lett a kevés sikeres, csoportosan benyújtott trösztellenes keresetnek.”

Előzmények