A Toshiba leválasztaná a NAND Flash lapkák gyártását

A Toshiba nimbuszát alaposan megtépázták a könyvelési botrányok az elmúlt időszakban, és nem segített az sem, hogy az Egyesült Államokban a nukleáris üzletáguk miatt több milliárd dolláros veszteségleírásra kényszerültek, miközben újabb bizonyítékok merültek fel a mérleghamisítási ügyben. Bár a leírandó veszteség mértéke csak a jövő hónapban derül ki, a Nikkei-nek adott interjú szerint a Toshiba fontolgatja annak lehetőségét, hogy a NAND üzletágat egy külön vállalatba mentse át.

Mivel a cégóriásnak pénzre van szüksége, így az átmentés csak egy része a tervnek, a másik része, hogy vállalkozó kedvű, fizetőképes befektetőnek eladná a memóriaüzletág egy szeletét, a hírek szerint egészen pontosan húsz százalékát. Nem kis üzletről lenne szó, hiszen a Toshiba chipgyártó üzletága termeli a vállalat működési profitjának 81 százalékát, és magát az üzletágat legalább 8,9 milliárd dollárra taksálják, de egyes elemzők szerint könnyen lehet, hogy ennek a dupláját, vagy akár 20 milliárdot is megér.

A WDC és a Toshiba 2016-ban közösen átadott Fab 2 félvezetőgyára a Japánban található Yokkaichi-ben
A WDC és a Toshiba 2016-ban közösen átadott Fab 2 félvezetőgyára a Japánban található Yokkaichi-ben [+]

Egyelőre nincs még végleges döntés a Toshiba részéről, de az elemzők és a befektetők nem nagyon látnak más kiutat, és azt pletykálják, hogy amennyiben megvalósul a kiszervezés, az a bizonyos befektető akár a Western Digital is lehetne. Tekintettel arra, hogy a WD a SanDisk felvásárlása révén már a Toshibával karöltve üzemeltet Japánban egy NAND gyártásra épített óriási komplexumot, ez egy kézenfekvő opció lenne mindkét fél számára. Ráadásul a WD sem járna rosszul, hiszen amellett, hogy jövedelmező a vállalkozás, az IHS egy tavalyi felmérése szerint a Toshiba a NAND piacon 20,4 százalékos részesedésével a második a 34,9 százalékos részesedéssel bíró Samsung után, és könnyen lehet, hogy az új felállás az első helyre katapultálná a Toshiba-WD párost.

Azóta történt