A történet vége: A Sony az összes akkuját visszahívja

Hirdetés

A Sony Corp. tegnap közleményben tudatta az érintettekkel: azt tervezik, hogy a gyár minden olyan lítiumion akkumulátorát visszahívják, melyet a vállalat a notebookokat gyártó cégek számára szállított. A Sony jelenleg tárgyalásokat folytat az ügyben a Amerikai Fogyasztóvédelmi Hatóság (CPSC) képviselőivel, mert kormányzati koordinációt szeretnének kapni az akcióhoz. Ugyancsak egyeztetések folytatnak az ilyen akkukat használó OEM-partnerekkel is, hogy a cserék rendben és mindenki megelégedésére történjenek meg. A vállalat képviselői arról nem nyilatkoztak, hogy ez mennyibe fog kerülni nekik, s arra sem adtak választ, hogy vajon a saját terméküket, a Vaio notebookokat is érinti-e a visszahívás.

A történet még augusztusban kezdődött, amikor az Apple és a Dell laptopjait érintő visszahívást jelentettek be néhány baleset után – ez összesen 5,9 millió akkumulátort érintett, zömmel az Egyesült Államokban forgalmazott gépekbe szerelteket, illetve alkatrészként eladottakat. Ezek után a Toshiba közölte, hogy visszahív 340 000 akkumulátort, majd a Panasonic jelezte, hogy 6000 notebookját érinti a veszélyeztetettség, a napokban pedig a Lenovo-IBM, majd újra a Toshiba, s legvégül a Fujitsu Siemens tette közzé visszahívási szándékát. Mindezeket összeadva jelenleg körülbelül 7,3 millió Sony által gyártott akkumulátor szerepel a visszahívási listákon.

A Sony több közleményében is kifejtette, s most közleményük meg is erősítette, hogy a lehetséges tűzveszély esélye igen alacsony, a hiba okát ismerik. Úgy vélik, hogy a lehetséges túlmelegedés nagyban függ az adott notebook alkatrészeinek elrendezésétől, sok típusnál az enyhe túlmelegedés esélye sem áll fenn. A gyártók mindegyike azt tanácsolja az érintett típusok tulajdonosainak, hogy amíg meg nem történik a csere, addig a laptopokat hálózatról használják, ebben az esetben teljességgel kizárható a veszélyes túlmelegedés.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények